5 Semne timpurii ale cancerului ovarian pe care fiecare femeie ar trebui să le cunoască –

Nu toată lumea este conștientă de faptul că acest tip de cancer, cancerul ovarian, care afectează sistemul reproducător al unei femei, este un ucigaș tăcut. Peste 70% dintre femeile care sunt diagnosticate cu acesta sunt deja în stadii avansate de cancer, din păcate. Faptul că nu există o metodă de screening disponibilă pentru cancerul ovarian îl face și mai greu de diagnosticat, în special pentru femeile care nu prezintă simptome. De aceea este extrem de important să cunoaștem semnele timpurii ale bolii mortale pentru un prognostic mai bun.

„Femeile au tendința de a ignora semnele timpurii ale cancerului ovarian sau cred că simptomele lor sunt pur și simplu legate de îmbătrânire, creștere în greutate sau alte probleme mai puțin grave”, explică medicul oncolog ginecolog Amina Ahmed, MD. „Aceasta este ceea ce face ca cancerul ovarian să fie atât de dificil de detectat devreme, când este cel mai curabil”.

Mai jos sunt menționate 5 semne timpurii ale cancerului ovarian care nu trebuie ignorate dacă le aveți de mai mult de 12 ori pe lună.

1. Balonare abdominală

 

Este normal să te simți balonată după o masă copioasă sau în zilele când începe menstruația. Însă, dacă observați că există balonare sau umflare abdominală pentru o perioadă de timp neobișnuit de lungă, ar putea fi un semn de cancer ovarian. Nu contează dacă balonarea este moderată sau severă, dacă observați că aceasta nu dispare și persistă în fiecare zi, ar putea fi un motiv de îngrijorare.

2. Durere persistentă

 

Când există o presiune constantă în abdomen, pelvis și spate, care durează între una și trei săptămâni, ar putea fi un semn de alarmă. Deși simptomul se poate datora unui număr de afecțiuni, este important să se verifice dacă durerea este oarecum nouă și nu poate fi atribuită altor factori precum stresul.

Dacă apare și dispare atunci când stresul este atenuat, este probabil o problemă legată de stres. „Din păcate, poate fi foarte greu să facem diferența între simptomele cancerului ovarian și problemele legate de stres”, spune Ahmed. „De aceea atât de multe femei se adresează unui număr de specialiști chiar atunci când boala este în stadiu avansat”.

3. Modificarea ciclului menstrual și durerea în timpul sexului

Dacă observi o schimbare a menstruației, de exemplu, fluxul nu este regulat sau sângerezi mai mult decât de obicei, ar putea fi un semn de cancer ovarian. Experimentarea durerii sau disconfortului în timpul actului sexual ar putea fi, de asemenea, un semn de alarmă.

Deși durerea poate avea mai multe cauze medicale, dacă simți durere în timpul contactului sexual sau după acesta sau simțiți că vă doare într-o parte mai mult decât în cealaltă, ar trebui să mergeți la medic.

4. Modificări ale funcțiilor vezicii urinare

 

Nevoia frecventă de a urina, presiunea constantă în vezică și nevoia bruscă de a urina sunt simptome specifice asociate cu cancerul ovarian. Nu confundați usturimea și durerea care se resimte uneori atunci când urinați, deoarece aceasta se datoează infecțiilor tractului urinar.

„Dacă aceste simptome urinare sunt noi pentru tine și durează mai mult de câteva zile, aceasta este o problemă”, spune medicul. Aceste simptome pot fi cauzate și de modificărilor hormonale din corpul dumneavoastră declanșate de o tumoare.

5. Schimbarea obiceiurilor alimentare și oboseala

Pierderea poftei de mâncare este un simptom frecvent al cancerului ovarian. Semnele timpurii ale bolii includ să te simți sătul mai repede decât te simțeai în mod normal. Dacă întâmpinați dificultăți în a termina mesele mici și este un simptom nou pe care îl aveți, contactați-vă medicul.

Dacă cancerul a progresat, s-ar putea să vă simțiți mai obosită decât de obicei, deoarece celulele canceroase consumă multă energie pe măsură ce încep să lupte împotriva celulelor sănătoase.

Este recomandabil să mergeți la medic dacă simptomele persistă

Deși nu există o modalitate certă de a evita cancerul ovarian, riscul dvs. poate fi mai mic dacă ați utilizat medicamente anticoncepționale timp de aproximativ cinci ani sau mai mult sau dacă ați suferit proceduri medicale cum ar fi legarea trompelor, îndepărtarea ovarelor sau colul uterin, iar uterul a fost scos chirurgical.

În ceea ce privește femeile care au născut anterior și au alăptat, sunt șanse să nu dezvolte cancer ovarian. Riscul de a dezvolta cancer la ovare crește dacă oricare membru al familiei dumneavoastră are antecedente de cancer de sân, uter, colorectal și ovarian, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Lasă un comentariu