Adrian Streinu-Cercel: „Sunt două forme ale coronavirusului”. Ce reprezintă tipul L și tipul S

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre existența a două tipuri de coronavirus, și anume tipul L și tipul S. Managerul Institutului pentru Boli Infecţioase „Matei Balş” susține că în România există o formă mai complicată a virusului. Forma agresivă se manifestă prin dezlipirea pneumocitelor, generand sufocarea.

„Sunt două forme ale coronavirusului, una mai uşoară şi una mai complicată. Evident, în Italia este forma mai complicată, L, care este şi în România. Bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile. În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe”, a afirmat Adrian Streinu Cercel miercuri seară, la Antena 3.

Oamenii de știință chinezi au aflat că virusul a suferit mutații. Tipul L este mult mai agresiv decât timpul S, arată specialiștii.

„Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze. Practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci, în terapie intensivă, noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Totuși, nu trebuie trecute cu vederea și sechelele care rămân în urma infectării cu COVID-19. Plămânii au șansa să rămână cu cicatrici, spun specialiștii, căci doar așa se pot vindeca. Unii pacienți pot rămâne dependenți de aparatele de oxigenare, pe când alții nu vor mai avea voie să facă efort, potrivit publicatiei Descoperă.

Metoda cea mai buna pentru e ne feri de virus este să ne spălăm pe mâini, reaminteste Dr Adrian Streinu-Cercel, potrivit Gândul.

Asadar, haideti sa facem o scurta recapitulare:

1. Spălaţi-vă mâinile de multe ori;


Apreciază și distribuie !

2. Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;

3. Nu vă atingeţi ochii , nasul si gura cu mâinile;

4. Acoperiţi-vă gura şi nasul daca strănutaţi sau tuşiţi;

5. Nu luaţi medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

6. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;

7. Utilizaţi masca de protecţie doar în cazul in care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave;

8. Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

9. Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puţin 14 zile;

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.