Alertă în Timiș. TIR incarcat cu 24 de tone de azotat de amoniu, cuprins de flăcări

Un incident foarte periculos a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN69, pe șoseaua care leagă Timișoara de Arad. ISU Banat a intervenit de urgență după ce au fost anunțați că un autotren, încărcat cu 24 de tone de îngrășământ pe baza de azotat de amoniu, a luat foc.

Țînând cont de natură încărcăturii, polițiștii rutieri au oprit imediat circulația în ambele sensuri.

La față locului s-au deplasat de urgență și 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD și 12 pompieri. Din fericire, autoritățile ajunse la față locului au constatat că incendiul a fost doar la o roată care explodase și a fost stins imediat. Pompierii au asigurat zona și au verificat încărcătură TIR-ului pentru a evita orice pericol, scrie tion.ro.


Apreciază și distribuie !

Constanța este o bombă cu ceas
Portul Constanța are în depozitele sale o cantitate dublă de nitrat față de cea din Beirut. Mai mult, acest tip de îngrășământ se află și în porturile de pe Dunăre, dar și în multe ferme. Acest azotatul de amoniu instabil, care a explodat în Beirut, provine din Georgia. O singură fabrică din Georgia produce această substanță, iar România o importă masiv.

În urma studiilor făcute pe acest tip de îngrășământ s-a descoperit că are o concentrație de azot care depășește normele europene. Practic, aceasta îl face de fapt explozibil. Potrivit informațiilor transmise de Vămă, azotatul de amoniu depozitat în Constanța este în cantitate 4.908,82 tone. Pentru întreaga cantitate urmează să se efectueze formalitățile de punere în liberă circulație. Menționăm că în Beirut explozia s-a produs din cauza unei cantități de doar 2.750 de tone.

Această substanță este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor. Acest nitrat a fost descoperit și în depozitul unei companii agricole din Oltenița. Problema o reprezintă faptul că acest îngrășământ din Georgia este neconform. Are o concentrație mai mare decât cea admisă de normele europene de siguranță. Și tocmai această concentrație mai mare de azot îl transformă în explozibil.

Explozie devastatoare în portul din Beirut
În urmă cu mai bine de o săptămână, s-a produs o explozie devastatoare în portul din Beirut. Cauza a fost o cantitate de 2.750 de tone de azotat care era depozitată fără măsuri de siguranță. Deflagrația a provocat provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză. Astfel, în urma exploziei au murit 157 de persoane, iar 300.000 de cetățeni și-au pierdut locuințele. Totodată, daunele materiale produse au fost estimate la 10-15 miliarde de dolari.