Acasă Evenimente Ambasadorul României la Budapesta, convocat de urgență la sediul MAE ungar, în...

Ambasadorul României la Budapesta, convocat de urgență la sediul MAE ungar, în urma declarațiilor lui Tudose

DISTRIBUIȚI

Ambasadorul României la Budapesta, convocat de urgență la sediul MAE ungar, în urma declarațiilor lui Tudose

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria după declarația făcută de premierul Mihai Tudose cu privire la Ținutul Secuiesc și autonomie.

Joi seară, premierul Mihai Tudose a afirmat că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României şi că discuţiile pe această temă sunt în afara legii, notează Digi24.

„Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Aceasta este declarația care a făcut ca MAE ungar să-l convoace pe ambasadorul român în semn de protest. Ministrul de externe Peter Szijjarto a considerat inacceptabilă această formulare a oficialului român, mai precizează sursa citată.

Citește și: Declarat decedat de trei medici, un bărbat a început să sforăie înainte de autopsie

În cursul discuțiilor de vineri dimineață, ambasadorul român a încercat să dea explicații lingvistice referitoare la această declarație, însă nu au fost acceptate de autoritățile maghiare, relatează Balazs Barabas, jurnalist Digi24.

MAE de la Budapesta așteaptă explicații și scuze din partea Guvernului României.

Citește și: Informații despre afacerile lui Radu Mazăre și ale altor „VIP-uri” din lumea politică: „Caelia – paradisul imobiliar al milionarilor”

„În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român”, a mai spus premierul Mihai Tudose, joi seară.

El apreciază că „discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă”. În opinia sa, aceste discuţii reprezintă „doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului”.

Citește și: Mihai Tudose: „refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României”

Sursă: Digi24

loading...