Acasă Evenimente Amenda unui protestatar, anulată de instanță: „libertatea de exprimare garantată prin Constituţia României”

Amenda unui protestatar, anulată de instanță: „libertatea de exprimare garantată prin Constituţia României”

DISTRIBUIȚI

Amenda unui protestatar, anulată de instanță: „libertatea de exprimare garantată prin Constituţia României”

Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a anulat amenda de 2.000 de lei primită de un protestatar pe motiv că „nu trebuie declarate în prealabil adunările ce se desfăşoară în exteriorul sediilor persoanelor juridice de interes public sau privat” şi că libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire sunt garantate de Constituţia României.

Argumentele care au determinat instanţa să anuleze procesul verbal de sancţionare întocmit de Jandarmerie sunt detaliate în motivarea Sentineţei civile nr. 9251/2017, arată clujust.ro, citat de Digi24.

Protestatarul a primit amenda de 2.000 de lei pe 2 iulie 2017, de la Jandarmerie, deoarece ar fi „condus şi organizat o adunare publică nedeclarată şi neînregistrată” şi nu a luat măsuri de întrerupere a acesteia.

Citește și: Deputatul „Mitralieră” Cătălin Rădulescu a cerut partidului, retragerea sprijinului politic pentru propriul Guvern

„Având în vedere locul desfăşurării adunării, respectiv în faţa Guvernului României, aspect care reiese şi din înregistrarea video depusă, instanţa reţine că sunt aplicabile în cauză dispoziţiile art. 3 din Legea nr. 60/1991, potrivit cărora nu trebuie declarate în prealabil adunările ce se desfăşoară în exteriorul sediilor persoanelor juridice de interes public sau privat. Interpretarea larg acceptată în practica judiciară este aceea că adunările publice trebuie să fie în legătură cu activitatea acelei instituţii publice, or, în speţă, este necontestat faptul că adunarea din data de 02.07.2017, organizată în faţa Guvernului României avea drept scop manifestarea împotriva reprezentanţilor instituţiei şi a măsurilor adoptate de aceştia”, scrie în motivarea sentinţei.

„Având în vedere faptul că aceste manifestaţii sunt paşnice, în lumina jurisprudenţei CEDO, instanţa apreciază că interzicerea acestora este de natură a aduce atingere libertăţii de exprimare şi a libertăţii de întrunire garantate în primul rând prin Constituţia României”, se mai arată în aceeaşi motivare.

Urmărește-ne și pe Facebook. Informația de partea ta!

Citește și: Moment important pentru Armata Română. S-a semnat contractul de achiziție „Piranha V”

Sursă: Adevărul.ro / Digi24

loading...