Amenzi majorate pentru contravențiile săvârșite pe durata stării de urgență

Guvernul a adoptat mai multe ordonanţe de urgenţă care vizează domeniul ordinii şi siguranţei publice, fiind înăsprite amenzile pentru contravenţiile săvârşite pe durata stării de urgenţă.

S-a prelungit valabilitatea unor documente, pentru a evita deplasarea cetăţenilor la ghişee. În plus, au fost modificate statutul poliţiştilor şi statutul militarilor, în sensul în care se inrerup concediile de odihnă, se sistează pensionările anticipate, iar detaşarea se face fără acordul angajatului.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, mai multe OUG adoptate de Guvern. Una dintre acestea vizează majorarea amenzilor pentru contravenţiile săvârşite pe perioada stării de urgenţă.


Apreciază și distribuie !

”Sunt avute în vedere în special contravenţiile săvârşite împotriva măsurilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus, iar pentru cei care nu respecta reglementările adoptate în acest sens contravenţia se amendează cu 2.000- 20.000 pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice valoare amenzii este cuprinsă între 10.000 şi 70.000 RON”, a anunţat Danca.

Pentru a diminua deplasarea cetăţenilor în acest moment pentru obţinerea diverselor autorizaţie şi certificate, valabilitatea documentelor de orice fel eliberate de instituţiile şi autorităţile publice se prelungeşte pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de urgenţă.

”De asemenea, a fost adoptată o alta ordonanţa de urgenţă pentru modificarea statutului poliţiştilor şi statutul militarilor în acest sens au fost instituite reglementari care să întărească disciplina ierarhică în cadrul acestor instituţii şi pentru a reglementa situaţia unor angajaţi care trebuie în această perioadă să fie la dispoziţie instituţiilor de ordine şi siguranţa publică în vederea combaterii efectelor epidemiei cu coronavirus”, a mai spus Danca.

Asadar, se întrerup concediile de odihnă pentru personalul acestor instituţii, se iau măsuri pentru asigurarea continuităţii programului de lucru, detaşarea personalului în vederea efectuării misiunii se va face obligatoriu fără acordul angajatului şi, de asemenea, se suspendă prevederile legate de pensionare anticipată pentru personalul din aceste instituţii pe perioada starii de urgenţă.