Acasă Evenimente Avertismentul BNR: Prețurile vor crește mai mult decât era estimat. „Cifrele nu arată bine...

Avertismentul BNR: Prețurile vor crește mai mult decât era estimat. „Cifrele nu arată bine deloc.” 

1
DISTRIBUIȚI

Avertismentul BNR: Prețurile vor crește mai mult decât era estimat. Cifrele nu arată bine deloc.” 

Veşti tot mai proaste vin de la Banca Naţională a României. Preţurile vor creşte în acest an cu mai multe procente decât era estimat.

BNR prognozează că rata medie a scumpirilor va fi de 3,5% faţă de estimarea iniţială de 3,2 procente. Preţul energiei electrice, acciza pe combustibil care a scumpit benzina şi motorina, dar şi creşterea consumului populaţiei, sunt principalele cauze ale pornirii tăvălugului scumpirilor.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Cifrele nu arată bine deloc. Avem majorarea tarifelor la energia electrică și parcă s-au concentrat necazurile în ultimele luni.

Majorarea accizelor la combustibil, creșterea peste așteptări a prețurilor combustibililor pe fondul majorării petrolului, deci avem și factori externi, s-au suprapus, un deficit temporar de ofertă la nivel european în cazul unor produse alimentare, știți foarte bine problema crizei la producția de ouă.

Citește și: Dragnea, vizibil iritat de întrebările despre tranzacțiile fiului său cu TelDrum: „eu nu am nicio legătur㔄Ce nu se înțelege aici?”

Costurile unitare cu forța de muncă au împins și ele costurile în sus. Piața muncii rămâne chiar foarte tensionată. Avem cel mai mare efectiv al salariaților din perioada post criză. S-a depășit și nivelul ante criza, însă, datorită ofertei mici, tendința e de tensionare a pieței muncii. Ce ne spune asta?

Ne spune că bătălia cu salariul mediu, speranța că putem ține salariile în jos e derizorie. Nu trebuie să exacerbăm presiunile în sensul creșterii, dar altminteri, dacă vrem să aducem în țară din românii din afară, creșterile de salarii sunt inevitabile.”

Citește și:

Un orădean s-a sinucis din cauza sărăciei, în ziua în care primise decizia de pensionare

loading...