Avionul cu care Serghei Lavrov se îndrepta spre China s-a întors la Moscova de la jumătatea drumului

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ar fi trebuit să ajungă la Beijing, joi seară, într-o misiune diplomatică, însă la mijlocul drumului avionul s-a întors.

Informația a fost făcută publică de Bild, care spune că aeronava s-a întors de la jumătatea drumului, adică de deasupra Novosibirsk (Siberia). Astfel, în loc să zboare în China, după ce a parcurs 2.800 de km, Lavrov s-ar fi întors pe aeroportul de pe care a plecat din Moscova.

Jurnaliștii se întreabă care este motivul acestui lucru. Ei se întreabă dacă nu cumva Beijinul nu l-a primit pe ministrul de Externe rus sau daca Vladimir Putin l-a întors din drum.

Și asta pentru că totul s-a întâmplat în ziua în care Joe Biden a anunțat ajutoare pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, iar Putin a spus în urmă cu câteva zile că va reacționa la livrările de arme din Occident pentru adversarul său, Ucraina.

Apoi, președintele american l-a numit pe Putin ”criminal de război”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a transmis că declarația lui Biden reprezintă o retorică inacceptabilă şi de neiertat.

Rusia și China neagă incidentul

Oficialii chinezi și ai Federației Ruse neagă informațiile publicației germane. Purtătorul de cuvând al ministerului de externe al Chinei, Zhao Lijian, a răspuns, pe un ton ironic “cel mai bine e să întrebați ziarul german” când a fost întrebat dacă poate confirma articolul din Bild.

În același timp, un oficial al ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zakharova, a postat pe contul ei de Telegram că ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a “lucrat până noaptea târziu la Smolenka” (râu care trece în apropiere de Sankt Petersburg, n.r.) după care dis-de-dimineață a început să se pregătească pentru negocierile cu omologii lui din Orientul Mijlociu, conform Tass.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata