Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Un atac al Rusiei în Ucraina va avea urmări și în România

Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Un atac al Rusiei în Ucraina va avea urmări și în România / Generalul critică lipsa infrastructurii din țara noastră: Sunt pregătite autostrăzile și aeroporturile?

 

Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, a declarat, vineri, că în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei vor exista urmări și în statele din regiune, inclusiv în România. Acesta a mai afirmat că lipsa infrstructurii din țara noastră ar putea fi o piedică în mobilizarea rapidă a trupelor și tehnicii militare a aliaților NATO spre Flancul Estic.

Cum ar putea ataca Rusia Ucraina

Ben Hodges a declarat, pentru Digi24, că este îngrijorat de situația din regiune, mai ales că rușii și-au crescut numărul de trupe și „semnalele date de Rusia nu sunt încurajatoare”. Acesta a mai precizat că el nu vede nicio posibilitate ca situația să se îmbunătățească.

„Cu siguranță atacurile cyber vor fi cele mai numeroase, pentru a bruia toate deciziile luate în țară, dar și transporturile sau apărarea aeriană. Se întâmplă deja, de fapt. Mă aștept la multe știri false, pentru a-i induce în eroare pe oameni, pentru a-i panica și pentru a-i face să nu mai aibă încredere în guvern”, a explicat Ben Hodges.

„Mă aștept la atacuri amfibii: fie pe coasta Mării Negre, între Crimeea și Herson, sau pe coasta Azov, între Mariupol și Crimeea. Aici rușii vor avea un mare avantaj. Astfel de atacuri pe coastă nu le vor aduce rușilor foarte multe pierderi. Vor să mențină o presiune, în așa fel încât țările europene să spună: Nu este un atac masiv, nu trebuie să aplicăm toate sancțiunile”, a declarat fostul comandant al trupelor SUA în Europa, pentru Digi24.

Problemele de infrastructură, inclusiv din România, pun probleme NATO

„Flancul Estic din NATO este pregătit pentru a primi trupe, dar știm din exercițiile anterioare că sunt probleme cu transportul. Infrastructura nu este ideală. Tocmai pentru astfel de situații am încercat să dezvoltăm mobilitatea militară în ultimii ani. Militarii trebuie să se pună în mișcare prin Europa înainte de începerea crizei. Pot ajunge acolo suficient de repede încât să prevină criza? Este ministerul Transporturilor din România pregătit pentru așa ceva? Sunt pregătite autostrăzile pentru convoaie? Sau aeroporturile? Este portul Constanța pregătit? Știu că România a lucrat la acest lucruri, dar acum va fi un test bun pentru a vedea cât de mult v-ați dezvoltat”, a spus Ben Hodges.

Acesta a subliniat că e nevoie de poduri peste râurile din România, dar și din alte țări.

Urmările unui atac în Ucraina asupra altor state

Hodges a mai afirmat că, în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, „urmările se vor resimți și în România, Polonia, Slovacia, Lituania sau Ungaria”: „Mă aștept la atacuri cyber, dar și la valuri de refugiați. Un număr mare de refugiați se va îndrepta spre Vest”.

Ben Hodges a susținut apoi că NATO nu-și dorește un conflict direct cu Federația Rusă, dar nici Kremlinul nu vrea deoarece e conștient de implicațiile sale: „Vor fi probleme cu marina rusească în Marea Neagră. Vor declara o zonă de antrenament, unde alte nave nu vor avea voie. La fel se va întâmpla și în spațiul aerian”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata