Blinken spune că țările NATO au „undă verde” pentru a trimite avioane de luptă în Ucraina

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că membrii NATO au permisiunea de a trimite avioane de luptă în Ucraina, în timp ce SUA și aliații își continuă eforturile de a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei, scrie CBS.

„Au primit undă verde”, a spus secretarul de stat american Blinken într-un interviu pentru „Face the Nation”, când a fost întrebat dacă guvernul polonez, membru al NATO, ar putea trimite avioane de luptă în Ucraina.

„De fapt, discutăm cu prietenii noștri polonezi chiar acum despre ce am putea face pentru a le satisface nevoile dacă, de fapt, vor alege să furnizeze aceste avioane de luptă ucrainenilor”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat pentru CBS News că administrația Biden evaluează capacitățile pe care le-ar putea oferi pentru a furniza avioane Poloniei dacă ar decide să transfere avioane în Ucraina, dar a remarcat că există mai multe întrebări care apar din decizia de a face acest lucru, inclusiv cum ar putea avioanele să fie transferat din Polonia în Ucraina.

Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în SUA, a declarat pentru „Face the Nation” că speră că Ucraina va primi avioane de luptă din Polonia „cât mai curând posibil”.

„Colaborăm cu americanii, în special, cu prietenii și aliații noștri, la aprovizionarea constantă cu toate munițiile și avioane antiaeriene, antitank pentru a ne putea apăra eficient țara”, a spus ea.

Invazia Ucrainei de către Rusia a stârnit sprijin la nivel mondial pentru poporul ucrainean și un răspuns unitar din partea Occidentului. Aliații americani și europeni au oferit ajutor militar și umanitar Ucrainei și au impus sancțiuni ample celor mai mari instituții financiare ale Rusiei, oligarhilor ruși și oficialilor de rang înalt de la Moscova, inclusiv președintele Vladimir Putin însuși și ministrul de externe Serghei Lavrov, ca parte a eforturilor de a elimina ţara din sistemului financiar global. Putin a spus sâmbătă că sancțiunile sunt „declarație de război”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata