Când se va termina pandemia? Străinii ne dau răspunsul

Toti ne întrebăm când ne vom întoarce la viața normală pe care o aveam inainte ca pandemia sa-si marcheze teritoriul. Cei care ne pot da un răspuns mai mult sau mai puțin mulțumitor sunt specialiștii străini, care transmit că speranța lor se referă la 3-4 luni până să scăpăm de virus. Premierul britanic, Boris Johnson, a spus că speră ca Regatul Unit să învingă epidemia în următoarele 12 săptămâni, noteaza Digi24.

Totuși, deși numărul cazurilor ar putea scădea în următoarele trei luni, tot am putea fi departe de sfârșitul crizei, pagubele economice și sociale fiind uriașe.

„Avem o mare problemă în a ști cum ieșim din situația asta”, spune Mark Woolhouse, un profesor de boli infecțioase și epidemii de la Universitatea din Edinburgh.

Nefiind vorba doar despre Marea Britanie, provocarea de a ne reveni din criză este una foarte complicata. O solutie ar fi vaccinarea, chiar dacă momentan nicio țară nu dispune de un astfel de remediu, imunizarea unui număr cât mai mare de oameni ar fi, la fel, un pas important spre ieșirea din criză. Și schimbarea comportamentului și a stilului de viață poate constitui o rezolvare a acestei situații dificile. Din păcate, toți acești pași sunt greu de făcut, mai ales când nu exită suficientă tehnologie, voință, forță de muncă si educație.


Apreciază și distribuie !

Fără un vaccin care ne-ar putea proteja, sau chiar trata, propagarea virusului este continuă și fără șanse de oprire. De asemenea, vaccinarea în masă ar putea duce la imunizarea în masă în fața oricărei epidemii. O rază de speranță există, deoarece zilele acestea au început testele pentru un vaccin experimental produs în SUA, testat, pentru prima oară, pe o persoană, și nu pe un animal. Deși viteza de lucru este una mare, nimic nu poate garanta reușita acestui vaccin și imunizarea colectivă.

”Să aștepți un vaccin nu este o strategie”, a spus profesorul Woolhouse pentru BBC.

Un vaccin compatibil pentru toată lumea ar putea fi produs abia peste un an, poate și mai mult, asta dacă totul decurge bine. Totuși, timpul este limitat, având în vederea creșterea numărului de persoane infectate si implicit, de decese.

Strategia celor din Marea Britanie este să scadă cazurile, pe cât se poate, astfel încât să poată ridica din restricțiile impuse, iar viața să revină, într-o anumită masură, la normal. Acest lucru, însă, nu se știe când se va aplica, stabilirea unor termene în această situație fiind imposibilă, potrivit Consilierul științific al guvernului Marii Britanii, Sir Patrick Vallance. ”Vorbim despre suprimarea infectărilor până la un nivel la care, să sperăm, doar o mică parte din țară va fi infectată. Așa că, dacă vom continua pentru o perioadă mai mare de doi ani, poate vom obține un anumit grad de protecție”, a spus Neil Ferguson de la Colegiul Imperial din Londra. Alte forme de coronavirus nu au produs o imunizare de durată, astfel că simptomele de răceală și gripă au apărut des și din cauza aceluiași virus.

„A treia opțiune este să ne schimbăm definitiv comportamentul, stilul de viață”, spune profesorul Woolhouse. Acest lucru presupune respectarea restricțiilor impuse de autorități sau introducerea controalelor stricte. ”Am încercat să găsim repede persoanele infectate și persoanele de contact dar nu a funcționat”, a explicat sursa citată. Găsirea unor medicamente care să trateze această infecție ar putea ajuta și ar putea fi folosite chiar imediat ce oamenii prezintă simptome. ”Pe termen lung, vaccinul este singura soluție și sperăm să se producă cât mai repede”, spune șeful consilierilor medicali ai guvernului britanic.