Când vom avea un vaccin împotriva COVID-19? Anunţul făcut de OMS

La jumătatea anului 2021 am putea avea un vaccin împotriva coronavirusului. Anunţul a fost făcut de coordonatoarea ştiinţifică a OMS.

Soumya Swaminathan, coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a afirmat, într-un interviu publicat de dpa, că cercetările pentru descifrarea genomului coronavirusului au început în ianuarie, iar în şapte luni s-au făcut mari progrese. Totuşi, mai este de lucru până la obţinerea unui vaccin.

20 de vaccinuri se afla în faza de studii clinice
Conform ei, la ora actuală, OMS are peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice. Prin urmare, riscul este mic să eşueze chiar toate.

În acest context, un vaccin ar putea fi disponibil la începutul anului viitor, după care urmează producţia pe scară largă, deci există speranţa că ar putea fi distribuit la jumătatea lui 2021. Presupunând că fiecare din cele 20 de vaccinuri candidate are şanse de 10% să fie corespunzător, ar însemna că am putea avea unul sau două vaccinuri, poate chiar mai multe.


Apreciază și distribuie !

Progresele sunt cele mai rapide înregistrate până acum în domeniu, faţă de orice altă boală din trecut. De la publicarea în ianuarie a secvenţei ARN-ului virusului şi până la prima testare a unui vaccin, în martie au trecut doar trei luni – un succes fără precedent, susţine Swaminathan.

Conform ei, este posibil ca testele pe scară largă privind eficienţa – aşa-numita fază a treia – să se încheie în mai puţin de un an de la începutul cercetărilor pentru obţinerea vaccinului. Încheierea acestei faze nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur şi gata de utilizare.

Ce abordare are OMS privind vaccinul împotriva COVID-19?
Din cauză că nu se poate prevedea care linie de cercetare va avea succes, abordarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii include efectuarea de teste pentru un număr cât mai mare de vaccinuri. Nivelurile de interes şi de investiţii sunt ridicate, dar există anumite criterii. Nu este suficient ca vaccinul să protejeze doar 20-30% din pacienţi, deoarece asta nu va asigura încheierea pandemiei; este nevoie de o protecţie de 70%, în condiţii de siguranţă, scrie agerpres.ro.

Coronavirusul şi imunitatea
În ceea ce priveşte studiile care arată scăderea rapidă a nivelului anticorpilor după infectare, Swaminathan spune că nu sunt îngrijorătoare, dar sunt urmărite cu atenţie. Potrivit ei, încă se mai descoperă noutăţi despre tipurile de imunitate la virus.

Conform coordonatoarei ştiinţifice a OMS, nu se cunoaşte niciun caz de reinfectare cu coronavirus.