Ce se face de Bunavestire si la ce mancare avem dezlegare. Se pot alunga necazurile pentru tot anul. Vezi aici cum!

Numita si Blagovestenie, ziua de Buna Vestire se sarbatoreste in fiecare an pe 25 martie, fiind prima mare sarbatoare dedicata Maicii Domnului atestata in documente. Buna Vestire aminteste de momentul in care Sfantul Arhanghel Gavril i-a vestit Fecioarei Maria ca va naste si va fi mama Fiului lui Dumnezeu, Isus din Nazaret.

Buna Vestire este una dintre cele mai mari sarbatori ale primaverii si cade de fiecare data in perioada Postului Mare. Astfel ca, indiferent de ziua in care se sarbatoreste, Biserica acorda dezlegare la peste pentru a cinsti cum se cuvine aceasta zi. De Buna Vestire se mananca peste pentru a fi tot anul ca “pestele in apa”.

Traditii si obiceiuri de Buna Vestire la sate


Apreciază și distribuie !

Traditiile si obiceiurile zilei de Buna Vestire se refera in principal la bunastarea casei si a celor ce locuiesc in ea, cat si la sporirea recoltelor in anul ce va urma.

Astfel, in unele zone ale tarii, exista obiceiul ca cel care se trezeste primul dimineata sa ia o oala cu jar in care sa puna tamaie apoi sa inconjoare casa, ca nicio dihanie sa nu se apropie de ea. Dupa ce va termina cu casa si acareturile din jur, acesta merge la animale si, mai apoi, la pomii fructiferi. Daca observa ca unii pomi fructiferi nu vor avea rod, atunci ii ameninta cu un topor, zicandu-le “daca nu rodesti, te tai!”.

Un alt obicei, ce se practica an de an in ziua de Buna Vestire, in unele regiuni, este acela de a aprinde focuri in curte, in fata usilor. Oamenii pun langa aceste focuri paine, sare si apa pe care mai apoi le vor da de pomana. In acest fel ingerii se incalzesc, mananca si bea apa, iar cei ai casei vor fi paziti de cele rele.
Se mai crede, de asemenea, ca ouale facute in ziua de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub closti. Astfel gospodinele obisnuiesc sa arunce ouale din cuiburile pasarilor de curte.
In ziua de Buna Vestire sa nu pui mana pe ou, sa nu cauti gainele de ou, clostele sa nu pui, caci ies pui strambi, suciti, cu doua capete.
Totodata, in ziua de Buna Vestire, cei care sunt pasionati de pescuit si vor ca in decursul anului sa prinda mult peste, merg la biserica de unde iau anafura. O bucatica din aceasta anafura o pun apoi in gura primului peste prins, pe care il arunca inapoi in balta spunand: “Du-te! Si cu cati te vei intalni, spune-le la toti sa vina la mine!”.

Traditia ne mai spune si ca in ziua Bunei Vestiri oamenii nu au voie sa se certe si sa fie suparati unii pe altii, pentru ca vor avea necazuri tot anul.