Ce se face in ajunul sarbatorii Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, pe 8 noiembrie

0 12

Pe 8 noiembrie, crestinii ii praznuiesc pe doi dintre cei mai cunoscuti sfinti din calendarul ortodox, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Cei doi sunt cunoscuti drepr conducatorii cetelor de ingeri, precum si pazitorii oamenilor de la nastere si pana in ultima zi a lor. Tot acesti arhangheli sunt si aceia care calauzesc sufletele oamenilor spre Rai.

Despre Arhanghelul Gavriil aflam in Biblie ca a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i da vestea cea mare a intruparii lui Iisus. De asemenea, tot el le-a dat vestea cea mari si dreptilor Ioachim si Ana despre zamislirea Maicii Domnului. De cealalta parte, despre Arhanghelul Mihail se spune ca poarta cheile Raiului si ii vegheaza pe cei bolnavi. Celor care le este sortit sa plece dintre noi le vegheaza la cap, iar celor care le este harazit sa mai traiasca li se asaza la picioare.

Tot Arhanghelul Mihail sta alaturi de Sfantul Ilie, atunci cand tuna si trazneste ori oranduieste singur grindina, cu un tun. In trecut, in Bucovina, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca „ei sunt ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la plecarea dintre noi, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora”. Despre cei doi arhangheli se spune ca asista la judecata de apoi si ca sunt patroni ai casei si ard pacatele pe care oamenii le fac.

Obiceiurile legate de ziua praznuirii lor sunt extrem de multe, in intreaga tara. In zonele muntoase, arhanghelii sunt celebrati ca patroni ai oilor. Pe data de 8 noiembrie, stapanii animalelor faceau o turta din faina de porumb si se arunca in locul in care stateau oile. Daca aceasta turta cadea cu fata in sus era un semn de mare bucurie, insemnand ca toate oile vor avea miei pana la primavara. Daca turta cadea cu fata in jos, era semn de mare ghinion.

Ce se intampla cu cei care lucreaza pe 8 noiembrie – De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei plecati dintre noi fara lumanare sau disparuti. Se face pomenire pentru toti cei plecati dintre noi. Se spune ca cel care lucreaza in aceasta zi, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, se va chinui in ultimele clipe ale vietii sale, pana la iesirea sufletului.

Pe 8 noiembrie, de asemena,e se spune ca este „Vara Arhanghelilor”, iar in credinta populara se spune ca mai sunt intre doua si patru zile pana la Craciun in care va fi foarte cald. De Sfintii Arhangheli, se da de pomana pentru cei plecati dintre noi, fie pe 8 noiembrie, fie in Ajun. Nu se spala si nici nu se face curat de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

loading...

Leave A Reply

Your email address will not be published.