Ce se întâmplă cu cei care mor infectați cu COVID-19 la Iași! Detalii cutremurătoare despre modul în care sunt pregătite cadavrele pentru înmormântare! S-a schimbat totul și la înmormântările obișnuite!

COVID-19 a generat schimbări cum nu s-au mai intalnit vreodată la Iași. Una dintre ele este legata de cei care mor si trebuie inmormantati. Noile reglementări interzic ca la slujbele de înmormântare sa participe mai mult de opt persoane, iar măsurile de împiedicare a răspândirii COVID-19 sunt extrem de drastice. Înmormântarea unei persoane infectate cu COVID-19 este mult mai strictă, cadavrul trebuie „ambalat” într-un sac special, iar înhumarea este imediată. Reprezentanții firmelor de pompe funebre s-au adaptat la noile condiții și și-au echipat angajații corespunzător. Înmormântările au ajuns să se facă pe repede-inainte, morții nu mai sunt ținuți în biserică. Totul din cauza acestui virus ucigas.

Reporterii BZI au discutat cu unul dintre ieșenii care se ocupă de ani întregi de pompe funebre. Firma condusă de Petru Drăgan are un contract semnat cu IML Iași. Reprezentanții institutului au pus la dispoziția firmei lui Drăgan echipamente de protecție speciale, asta în cazul în care este nevoie de transportul unor persoane decedate și infectate cu COVID-19.

„Este o perioadă dificilă. Angajaților mei le-am pus la dispoziție echipament de protecție, măști, mănuși. În plus, cei de la IML ne-au pus la dispoziție echipamente de protecție în cazul în care suntem nevoiți să transporăm un cadavru infectat cu Covid 19”, a spus Petru Drăgan.


Apreciază și distribuie !

Un alt aspect extrem de important legat de persoanele care mor în urma infectării cu COVID-19 este „pregătirea”. În momentul în care o persoană infectată moare, se duce o luptă contracronometru. Cadavrul este îmbibat cu câteva substanțe, iar mai apoi este băgat într-un sac de plastic. Ulterior, sicriul este sigilat, iar rudele au obligația să înhumeze persoana decedată în cel mai scurt timp. Specialiștii au precizat că, după deces, virusul rămăne activ o perioadă în organismul uman.

Angajații cimitirelor au precizat că au fost înmormântări la care au participat doi oameni:
„Azi, (ieri-n.r.) a fost o înmormântare la care au participat doi oameni, preotul și dascălul. Sunt reguli acum, în fiecare zi treceau sute de oameni prin poarta cimitirului”, a spus un angajat la Cimitirul „Eternitatea”. Noile reguli schimbă și mersul înmormântărilor. „Nu mai este totul ca până acum. Nu mai vine multă lume la înmormântare, iar pomenile nu se mai fac la restaurante. Se dau doar pachete, atât”, a mai precizat Petru Drăgan.

„Au fost persoane care au venit și au vrut să intre mai multe la înmormântare….Le-am zis că nu este voie, le-am zis că vine Poliția și verifică să-i opresc… Dacă sunt reguli, trebuie respectate. Poate nici mie nu mi-ar conveni să nu pot participa la înmormântarea unei rude, dar asta este”, a spus un angajat de la unul din cimitirele Iașului.

În această perioadă, în alte țări s-a decis incinerarea mai multor cadavre, tocmai pentru a stopa răspândirea virusului.