Ce se întâmplă cu pacienții vindecați de coronavirus? Iată ce au constatat medicii

Ce se întâmplă cu pacienții vindecați de coronavirus? Iată ce au constatat medicii
După ce a studiat evoluția coronavirusului, Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli infecțioase din Iași, a constatat că există situații în care pacienții vindecați pot prezenta din nou semne de boală. Acest lucru se poate întâmpla fie pentru că virusul rămâne la nivelul aparatului respirator și se reactivează după o perioadă de timp, fie pentru că este vorba despre o reinfectare.

În acest context, medicul Carmen Dorobăț îi sfătuiește pe pacienții vindecați de coronavirus să meargă la medic chiar și la cel mai mic semn de boală, asta pentru a evita agravarea stării de sănătate.

„Ca și în cazul altor infecții, o reinfecție poate fi posibilă după un anumit interval de timp. De regulă, probabil că toți cei care au trecut prin această boală dezvoltă anticorpi care sunt protectori pentru o perioadă, sperăm noi – pentru că nu avem date -, cât mai lungă de timp.

Aș vrea să fac o precizare. Și anume deosebirea între reinfecție, care înseamnă o repătrundere a virusului în organism și o recădere. Cred că în cele mai multe cazuri în care asistăm la o repozitivare după ce pacientul s-a negativat, este vorba nu de reinfecție, ci de recădere. Adică virusul rămâne cantonat undeva în organism – probabil, din ce spun studiile -, undeva la nivelul aparatului respirator. De unde în anumite condiții se redeșteaptă.


Apreciază și distribuie !

Am avut la Boli Infecțioase la Iași 3 sau 4 astfel de cazuri. S-au repozitivat după o perioadă de 10-14 zile de negativare. Din fericire au fost forme ușoare care nu au pus probleme deosebite.

Ce de asemenea trebuie să fie un aspect la care noi să urmărim este vorba de posibilele sechele. Pentru că din pacienții chiar negativați unii continuă să prezinte jenă respiratorie și urmează în acest sens recuperare respiratorie. Dar sunt și persoane care prezintă dureri în momentul mersului, dureri de natură neurologică, fapt ce a fost consemnat de specialiști în neurologie.

Așa stând lucrurile, la Iași am luat hotărârea să dispensarizăm acești pacienți, la modul că dintre ei, la 30 de zile să vină – sperăm noi cât mai mulți – la o reevaluare.

Eu aș sfătui pe cei care au trecut prin această boală să meargă la un control la medicul infecționist sau la medicul de familie la 30 de zile, iar dacă în această perioadă apar simptome și ei simt că ceva este în neregulă, chiar dacă nu este un simptom clar, să meargă să aibă măcar un sfat de la medicul infecționist.”, a spus Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli infecțioase din Iași, potrivit digi24.ro