Acasă ROMÂNIA Cheagurile de sânge sunt mai frecvente la oamenii care se uită la...

Cheagurile de sânge sunt mai frecvente la oamenii care se uită la TV

DISTRIBUIȚI

Cheagurile de sânge sunt mai frecvente la oamenii care se uită la TV

Riscul de formare a cheagurilor de sânge crește odată cu perioada de timp petrecută în fața televizorului, indiferent de cât de activi suntem în restul timpului, este concluzia unui studiu efectuat recent. 

„Privitul timp îndelungat la televizor nu este neapărat un lucru rău, însă avem tendința de a consuma gustări și de a sta nemișcați perioade de timp îndelungate în timp ce ne uităm (la TV)”, a declarat în cadrul unui comunicat de presă Mary Cushman, coautoare a studiului prezentat duminică în cadrul Sesiunii Științifice din 2017 organizată de Asociația Americană a Inimii (AHA) în Anaheim, California, Statele Unite, și profesoară de medicină la Facultatea de Medicină Larner a Universității Vermont din Burlington.

Potrivit estimărilor, între 300.000 și 600.000 de persoane din Statele Unite dezvoltă anual tromboembolism venos, acest fiind cel mai răspândit diagnostic vascular după infarct sau accident vascular cerebral.

Potrivit unor studii anterioare, privitul timp îndelungat la televizor a fost asociat cu probleme cardiace printre care se numără și înfundarea arterelor.

Conform cercetătorilor, acesta este primul studiu efectuat pe un grup de populație din vest ce analizează cheagurile de sânge formate la nivelul venelor din zona picioarelor, a mâinilor, pelvisului și plămânilor, cunoscut sub numele de tromboembolism venos sau TEV, scrie Agerpres.

Citește și: Copil mort din cauza unei supradoze de PARACETAMOL. Avertismentul unui medic

Printre cei 15.158 de participanți de vârstă medie, 45-64 de ani, din cadrul Studiului privind riscul de ateroscleroză în cadrul comunităților, oamenii de știință au descoperit că riscul de apariție a TEV, pentru prima dată, era de 1,7 ori mai mare la persoanele care au declarat că se uitau la televizor „foarte des” în comparație cu cele care spus că nu se uitau la televizor sau o făceau „rar”.

„Se poate amplasa o bandă de alergare sau o bicicletă staționară în fața televizorului și se poate face mișcare în timp ce se privește (la ecran). Sau se poate amâna privitul la televizor 30 de minute cât timp se face o plimbare. Dacă cineva trebuie să urmărească emisiunea preferată aceasta poate fi înregistrată cât este afară și se plimbă și se poate uita mai târziu, trecând peste reclame”, a declarat Cushman, care este totodată directoarea Programului de Tromboză și Hemostază din cadrul facultății amintite.

Sesiunea Științifică din 2017 organizată de AHA a atras aproape 18.000 de participanți din peste o sută de țări, precizează sursa citată.

Citește și: Un nou studiu. Cei mai buni prieteni ai omului ne pot prelungi viața

loading...