Cine și cum l-a adus la putere pe Vladimir Putin. Ascensiunea incredibilă a „noului ţar”, de peste 20 de ani de neclintit de la Kremlin

Vladimir Putin este preşedintele Rusiei de aproape 23 de ani, cu o pauză în 2008 şi 2012, când a îndeplinit atribuţiile de premier.

În tot acest timp şi-a construit un aer de invincibilitate în plan intern şi insipiră o forţă de temut în străinătate.

Pe 25 iulie 1998, președintele de atunci al Rusiei, Boris Elțin, a emis Decretul nr.

886 „Despre Putin V.V”. Decretul consta din două rânduri: „Se numeşte Putin Vladimir Vladimirovici în funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse” (FSB).

Funcția anterioară, din care Elțin l-a eliberat pe Putin, era cea de prim-adjunct al șefului administrației prezidențiale. Astfel, Putin, la momentul numirii sale în FSB, era deja un oficial de rang înalt în administrația Elțin. Deasupra lui stătea doar Valentin Iumaşev, șeful atotputernic al administrației lui Elțîn, iubitul și mai târziu soțul fiicei lui Elțîn, Tatiana. După 2000, Iumaşev a fost consilier al lui Putin „pe bază de voluntariat” pentru 20 de ani. Și, se pare, a sfătuit totul așa cum trebuia: familia Elțin nu a avut probleme, Iumaşev însuși a devenit intermediar între Putin și oligarhi şi multe altele
Dar atunci, în iulie 1998, totul abia începea. Nimeni nu-l cunoștea pe Vladimir Putin și nimeni nu înțelegea cu adevărat de ce locotenent-colonelul KGB fusese promovat într-un post general atât de înalt de director al Serviciului Federal de Securitate. Un an mai târziu – în august 1999 – Putin a fost numit succesor și șef de facto al statului. A fost finalizat totul la alegerile prezidențiale din martie 2000.

Astfel, 25 iulie 1998 este ziua de naștere a Putinismului în Rusia.

Oligarhul Boris Berezovski, apropiat al clanului Elţîn (în 1997, averea lui Berezovsky era de 3 miliarde de dolari, Forbes l-a plasat pe primul loc în lista celor mai bogați oameni din Rusia), îşi amintea că ideea de a-l numi pe Putin director al FSB le-a venit cu o zi înainte de 25 iulie, într-o conversație cu Iumașev. După aceea, Valya s-a entuziasmat de această idee și a mers la Elțin. Iumaşev însuși a confirmat acest lucru în noiembrie 2019. Într-un interviu rar , el a oferit detalii despre începutul carierei lui Vladimir Putin la Kremlin. S-au cunoscut prin intermediul lui Anataoli Ciubais în 1997, care l-a prezentat pe Putin drept „un candidat puternic cu care a lucrat la Sankt Petersburg”. Iumaşev a recunoscut: da, el a fost cel care în vara lui 1998 l-a recomandat pe Putin pentru postul de director al FSB.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata