Copiii între 6 și 12 ani, scutiți de certificatul verde, iar persoanele vaccinate scapă de carantina de noapte. Document

0

Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat, joi, Hotărârea numărul 73, prin care s-au modificat anumite prevederi la hotărârea de săptămâna trecută, referitoare la regulile anti-Covid.

Prin noua Hotărâre, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani, prin care vor trebui să ateste testarea negativă de Covid, pentru a avea acces în anumite locații.

”Se propune creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani”, se arată în document.

Hotărârea nr 73 cu privire la scutirea de carantină pe timp de noapte a persoanelor vaccinate

De altfel, se va elimina carantina de noapte pentru persoanele imunizate, iar magazinele vor sta deschise și după ora 18:00 în localitățile unde incidența depășește peste 4 la mie. În schimb, se vor închide după ora 18:00 dacă rata de infectare trece de 6 la mie. Regula se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

”Se propune ca de la interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, pentru intervalul orar 20,00-5,00 să se introducă o nouă excepție pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Se propune limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”, mai este precizat în noua hotâre.

De la regula închiderii după ora 18:00, sunt exceptate, conform hotărârii:  ”unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.”

Multumim că ne citești!

Înainte de a citi știrea, ajută-ți prietenii să citească și ei! Apasă pe distribuie pe facebook

Inchide