Acasă ROMÂNIA Cum alegem mâncarea pentru o cină unică şi irepetabilă. Recomandările specialiştilor

Cum alegem mâncarea pentru o cină unică şi irepetabilă. Recomandările specialiştilor

141
DISTRIBUIȚI

La o portie de peste merge la fix un pahar de vin alb, iar o cupă de spumant sec complimentează la fix o felie de tort. V-am dezvăluit din start două preconcepţii în asocierea dintre mâncare şi vinuri.

Mâncarea este, până la urmă, un algoritm chimic, o experienţă unică şi irepetabila, de la o preparare la alta. Părăsim acum laboratorul numit şi “bucătărie” şi căutăm vocea specialistului în vinuri pentru o experienţă completă.

Marinela Ardelean este specialist în vinuri. După mulţi ani petrecuţi în Italia, s-a întors în ţară şi a scris o carte despre cum ar trebui potrivit ce mâncăm cu ce bem. Pentru peştele cu risotto de cartofi dulci a deschis un vin roşu.

Reţineţi regula generală: nu există decât sugestii de potrivire, nu răspunsuri corecte. Ceea ce vă oferă, înainte de a lua loc printre prieteni, şansa de a face din jocul culorilor, al gusturilor şi al miresmelor o bucurie în plus.

Detaliile le găsiți în materialul video atașat.

Intalnire, masa de familie sau o seara relaxanta de unul singur? Vinul alb e cea mai populara alegere de cele mai multe ori. Iar beneficiile pentru sanatate dubleaza savoarea lui.

In randurile care urmeaza vei descoperi cateva din acele proprietati uimitoare pentru organism, care completeaza gustul vinului alb.

Vin alb – Calorii
Alcoolul e interzis in diete, dar ca sa gestionezi mai bine aportul de calorii, e bine sa stii cate se ascund in bauturile pe care le consumi cel mai des.
Vinul alb sec are 70kcal/100ml, iar cel dulce 163kcal/100ml. Ambele, insa, au mult mai putine decat sampania, care are 183.

Tipuri de vin alb
a) In functie de soiul strugurilor

Aroma unui vin alb e direct influentata de strugurii folositi in producerea lui. Calitatea strugurilor variaza in functie de fertilitatea pamantului, de climatul in care se cultiva si de o serie de alti factori importanti.
Iti povestim si descriem un pic cele mai savuroase tipuri de vin alb, in functie de soiul strugurilor:

Chardonnay

Numele lui provine de la strugurii din care e facut. Originar, acestia se cultiva in regiunea Burgundia din Franta, dar culturile s-au raspandit in mai multe parti ale lumii, inclusiv in Romania. Vinul alb Chardonnay are gust suav, cu aroma florala distincta si se potriveste de minute cu preparatele din peste sau fructe de mare.

Sauvignon Blanc

Strugurii de calitate din care e facut provin tot din Franta. Fie ca e sec, demidulce sau dulce, Sauvignon Blanc are aroma intensa si miros nostalgic de flori de vita de vie. E usor acidulat si cu gust care aminteste de pepenele galben. Cand are cativa ani de vechime in butoi de lemn de stejar, e si mai savuros.

Gewürztraminer

Denumirea acestui vin si a strugurilor provine de la termenul german “condimentat”. Are arome exotice, cu note picante si influente de ghimbir si scortisoara, precum si de lici. De fapt, componentele licilor sunt asemanatoare cu ale strugurilor de acest fel. Daca e servit cu o friptura de vanat salbatic sau cu branza de tip Munster, vinul alb Gewürztraminer e o delicatesa de elita. Iti recomandam sa n-o ratezi!

Pinot Gris

Denumirea lui vine din limba franceza: pinot inseamna con de pin si se refera la forma bobului de strugure. Acesta se dezvolta pe solul calitativ din Burgundia, Franta. Vinul alb Pinot Gris are continut redus de alcool si o varietate de arome(dintre care ies in evidenta marul verde, para si pepenele galben), formand o combinatie excelenta cu branzeturi proaspete, cu salate si deserturi ca tiramisu sau placinta cu branza.

loading...