Cum milita Ion Iliescu pentru o relație apropiată de Rusia! Ce s-ar fi întâmplat între cele două țări dacă PSD nu pierdea alegerile în fața lui Traian Băsescu

Ion Iliescu a fost considerat mereu un apropiat de Rusia și nu puțini l-au contrat serios pe fostul șef de stat tocmai pentru acest lucru. În urmă cu mai bine de 12 ani, Iliescu a acordat un interviu în presa rusă în care l-a atacat în termeni duri pe Traian Băsescu, cel care câștigase alegerile prezidențiale în România.transparent

Ion Iliescu a transmis că relațiile dintre țara noastră și Rusia s-ar fi îmbunătățit vizibil dacă Mircea Geoană reușea atunci să ajungă la Palatul Cotroceni. Mai mult decât atât, fostul lider PSD a subliniat că României i-a lipsit înțelepciunea atunci când a venit vorba despre felul în care este privită Rusia.

Cum milita Ion Iliescu pentru o relație mai apropiată de Rusia!

Ion Iliescu a vorbit pentru cotidianul „Vremia novostei” și a explicat și de ce candidatul PSD-ului, actualul secretar general NATO, ar fi legat mai bine cele două state.

„El are experiență diplomatică. Pentru el caracteristică este deschiderea, are altă pregătire intelectuală decât Băsescu, a cărui gândire politică este primitivă. E adevărat, viața este plină de surprize – ea l-ar putea învăța câte ceva pe actualul președinte.

Dar pe mine mă îngrijorează anturajul lui Băsescu. Acești intelectuali, în loc să-i dezvolte orizontul de gândire, îl învață numai ce nu trebuie.

Acum, după 20 de ani, el a descoperit pentru sine anticomunismul! Ce curaj poate fi acesta să condamni, în termenii unui document special, comunismul în condițiile în care el nu mai există și nu mai reprezintă vreun pericol”, declarat Ion Iliescu pentru presa din Rusia.

Pe cine a acuzat Ion Iliescu pentru relația slabă dintre România și Rusia

Fostul șef de stat nu s-a oprit aici cu acuzele și a explicat și cine s-a împotrivit în România unei apropieri de Rusia. Concret, Ion Iliescu a dat vina pe forțele conservatoare din țară.

„Nouă ne-a lipsit înțelepciunea, și asta este urmare a presiunii forțelor conservatoare în viața politică a României. În politică nu te poți lăsa ghidat de sentimentul de ură. Dar și Rusia putea să dea dovadă de mai multă înțelegere.

Iar acum situația este și mai complicată. Sudul Basarabiei și regiunea Cernăuți aparțin Ucrainei, unde sentimentul de nedreptate generat de istorie este și mai puternic. Dialogul se dovedește mai dificil”, a mai transmis fostul lider al Partidului Social Democrat.

De asemenea, în viziunea lui Ion Iliescu prejudecățile au avut un cuvânt greu de spus între cele două țări. „Cum au evoluat în ultimii 20 de ani, relațiile dintre Romînia și Rusia? Puteau fi mai strânse?”, au întrebat jurnaliștii.

„Firește că da. Au avut loc contacte folositoare, dar asupra acestor relații și-au lăsat amprenta prejudecățile, în special din partea anumitor forțe politice. Este vorba de aversiunea românilor față de ruși pentru că, la un moment dat, Rusia a rupt Basarabia, apoi nordul Bucovinei.

Un rol l-a jucat și problema încă nerezolvată a Tezaurului românesc, încredințat spre păstrare Rusiei în anii 1916-1917.

Ambele țări trebuie să se debaraseze de complexele istorice și să dea dovadă de realism. Cu toții ne îndreptăm spre o Europă unită, unde granițele își vor modifica importanța. Polonia și Ungaria au avut, la rândul lor, probleme cu Rusia, dar în tot acest timp au dezvoltat, pragmatic, intense relații economice și culturale cu Moscova”, a mai spus Ion Iliescu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata