Curtea de la Haga ordonă Rusiei să oprească operațiunea militară din Ucraina. Reacția lui Zelenski

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ONU de la Haga a ordonat Rusiei să oprească invazia din Ucraina, declarând că nu a văzut nicio dovadă care să susțină justificarea războiului de către Kremlin.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat

operaţiunile militare din Ucraina, relatează presa internațională.

Curtea de la Haga mai spune că Rusia trebuie să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul

ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a CIJ, al cărei sediu este la Haga.

Curtea de la Haga, verdict cu privire la invazia Rusiei în Ucraina

Curtea de la Haga a infirmat așa-numitele dovezi ale Moscovei conform cărora Ucraina a comis genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă din estul țării.

Curtea Internațională de Justiție a decis cu 13 voturi la două pentru un ordin provizoriu conform căruia „Federația Rusă

va suspenda imediat operațiunile militare începute la 24 februarie 2022 pe teritoriul Ucrainei”.

Doar judecătorii ruși și chinezi din instanță au votat împotriva ordinului.

Ordinul a fost ca răspuns la un apel ucrainean la instanță din 26 februarie, prin care se solicita o decizie urgentă cu

privire la acuzațiile rusești conform cărora forțele ucrainene comite genocid în enclavele susținute de ruși din Lugansk

și Donețk, regiuni din estul Ucrainei, ca o justificare pentru atacul început pe 24 februarie.

Rusia nu a participat la o audiere inițială a cazului și nici avocații săi nu s-au prezentat pentru a asculta decizia de astăzi.

În schimb, ei au trimis o scrisoare instanței în care susțineau că CIJ nu are competență asupra cazului, potrivit The Guardian.

Este puțin probabil ca decizia să influențeze operațiunile militare ale lui Putin, dar oferă o respingere cu autoritate a pretextului său pentru a începe războiul.

Volodimir Zelenski: Rusia trebuie să se conformeze imediat

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) prin care se cere Rusiei să își înceteze acțiunile militare din Ucraina.

„Ucraina a obținut o victorie completă în cazul său împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. CIJ a ordonat

oprirea imediată a invaziei. Ordinul este obligatoriu, conform dreptului internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia”, a scris Zelenski pe Twitter:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata