Cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade, produs în apropierea Insulelor Vanuatu. 300.000 de locuitori trăiesc în acest arhipelag

0

Un cutremur cu magnitudinea 7,2 s-a produs în sâmbătă dimineață în apropierea Insulelor Vanuatu, în sudul Oceanului Pacific.

Seismul a fost anunțat de reprezentanții Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, citați de Reuters.

Mișcarea tectonică s-a produs la o adâncime de 531 de kilometri, conform specialiștilor de la Centrului Seismologic Euro-Mediteranean.

Cutremur în Insulele Vanuatu

Din primele informații, în ciuda seismului puternic, nu au fost raportate victime sau pagube materiale.

Insulele Vanuatu sunt poziționate în Oceanul Pacific. Acestea se află la o distanță de circa 800 de kilometri vest de insula Fiji și la aproximativ 1.800 de kilometri est de Australia,

Pe cele 13 insule ale arhipelagului trăiesc aproximativ 300.000 de locuitori. Lanțul de insule care intră în componența acestui stat se întinde pe o distanță de aproximativ 800 km.

Cele mai mari dintre cele treisprezece insule principale ale arhipelagului sunt Espiritu Santo (4.900 km²), Malekula (2.023 km²), Efate (923 km²) și Erromango (894 km). În afară de acestea, Vanuatu mai dispune de aproximativ 70 de insule mai mici. Arhipelagul s-a format în urma vulcanilor aflați în apropierea sa.

În urmă cu o lună, un alt cutremur de magnitudinea 6,8 a lovit în aceeași regiune, declanșând o alertă de tsunami. Seismul a avut loc la o adâncime de 91 de kilometri, la 19 kilometri nord-vest de Port-Olry, potrivit US Geological Survey (USGS).

Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific a avertizat atunci că sunt posibile valuri periculoase pe coaste aflate până la o distanță de 300 de kilometri de epicentrul cutremurului. Inițial, USGS transmisese că seismul a avut o magnitudine de 7,1. Din fericire, nu au fost anunțate victime.

Cutremur în Grecia

La începutul săptămânii, Insula Creta a fost lovită de un cutremur puternic. Seismul a avut magnitudinea de 6,5 pe Richter.

Cutremurul a avut loc la o suprafaţă de doar 5 km, la ora locală 6:15. O persoană în vârstă de 65 de ani a murit, conform datelor transmise până la această oră de către Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC).

Multumim că ne citești!

Înainte de a citi știrea, ajută-ți prietenii să citească și ei! Apasă pe distribuie pe facebook

Inchide