De ce cumpără oamenii baxuri întregi de hârtie igienică?

De unde această isterie cu hârtia igienică? Jurnaliştii de la Sky News au cerut părerea mai multor specialişti pe această temă. Iată ce au spus aceştia despre fenomenul bătăii pe hârtia igienică.

Dr. Dimitrios Tsivrikos, expert în comportamentul consumatorului la University College din Londra:
„Oamenii care intră în panică se pregătesc de un dezastru şi se aşteaptă ca în cursul mai mult zile sau săptămâni să nu aibă acces la alimente şi alte obiecte necesare. Problema este că în media sunt prezentate imagini cu oameni fugind printre raioane, umplându-şi la refuz căruciorul cu tot felul de conserve şi, desigur, baxuri întregi de hârtie igienică, să fie. Iar omul obişnuit, odată ce vede asta, i se inoculează ideea că este nepregătit şi că ar trebui să facă acelaşi lucru. Astfel se ajunge la harababura din magazine, la rafturi goale.

Un alt motiv pentru care oamenii cumpără foarte multă hârtie igienică poate fi faptul că nu este un obiect perisabil, aşa cum este cazul alimentelor, şi pachetele sunt voluminoase, ceea ce, din punct de vedere psihologic, creează o stare de control, de confort, de siguranţă că avem destul, „în caz că…”.


Apreciază și distribuie !

Creierul nostru reacţionează exagerat la ameninţările necunoscute
Katharina Wittgens, psiholog şi specialist în comportamente individuale şi de grup:

„Oamenii se tem pentru viaţa lor, supraestimează riscul de a muri din cauza coronavirusului. Mult mai mulţi oameni mor în accidente rutiere sau casnice în fiecare an, dar nu ne panicăm din cauza asta. Creierul nostru reacţionează însă exagerat la ameninţările necunoscute, aşa cum este şi cazul coronavirusului, şi ne poate determina să luăm decizii iraţionale, extreme. Isteria hârtiei igienice se manifestă cu precădere în ţările dezvoltate, unde oamenii nu pot concepe viaţa fără acest produs de igienă şi asociază lipsa acestuia cu dezvoltarea unor boli grave.”

Emma Kenny, psiholog:
„Este ridicol să cumpărăm compulsiv baxuri de hârtie igienică. Oamenii au nevoie de alimente pentru a supravieţui, nu de hârtie igienică. Asta ne arată, de fapt, cât de îngrijoraţi sunt oamenii cu adevărat de coronavirus. Cred că mai degrabă aceste gesturi extreme indică nevoia lor de confort. Nu se reacţionează la virus, ci la frică de efectele acestuia asupra propriului confort.”

Asadar, este recomandat să vă faceţi provizii pentru situaţii de urgenţă, dar sa nu exagerati. Nu va lasati cuprinsi de panica!