De ce e bine sa pui muraturi de Sf. Dumitru. Reteta pentru varza la butoi

0

In fiecare an pe 26 octombrie este pomenit Sf. Dumitru. Sarbatoarea vine cu multe obiceiuri. Conform traditiei romanesti, in ziua de Sf. Dumitru se pun  muraturi.  Gospodinele pun varza, gogosari sau castraveti.

De ce e bine sa pui muraturi in ziua Sfantului Dumitru.

Gospodinele spun ca legumele trebuie sa se mureze pana se intra in Postul Craciunului iar ziua Sfantul Dumitru este cea mai buna. De asemenea, muraturile puse de Sf. Dumitru, nu se inmoaie.

De Sfantul Dumitru, praznuit in calendarul crestin ortodox pe 26 octombrie, gospodinele din Romania pastreaza cea mai veche traditie: aceea de a pune varza la murat, in butoi, pentru iarna.

Reteta Varza murata la butoi

Iata care sunt pasii de urmat pentru varza murata rapid si gustos, dupa reteta gospodinelor din Banat.

De Sfantul Dumitru, pe 26 octombrie, gospodarii romani puneau varza la murat in butoaie. Astfel, varza era gata murata, numai buna de mancat in postul Craciunului si apoi, pentru sarmalele de Craciun si Anul Nou.

1. In primul rand, pentru ca varza sa fie corespunzatoare pentru murat si sa nu se inmoaie, trebuie aleasa cu grija. Adica verzele se aleg dupa subtirimea foilor, care, nu trebuie sa fie mai mari de-o palma.

2. Verzele alese pentru murat se spala bine, se scobesc de cotor si li se pune o lingura de sare in varf, dupa care se aseaza in butoi. Asezarea verzei la murat in butoi are si un skepsis: se pune un rand de varza, un rand de sare grunjoasa.

Pentru ca este o reteta de varza murata specific banateana, in aceasta parte a Romaniei, gospodinele mai aleg sa adauge printre verze si foi gata tocate, numai bune de calit la iarna.

3. Dupa ce butoiul s-a umplut cu varza, se adauga: hrean, bete de marar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care coloreaza zeama, piper si cimbru.

4. Dupa ce ati incheiat acest proces din reteta de varza acra la butoi, se acopera totul si se lasa trei zile fara apa, ca varza sa se ”asesze” bine. Apa se toarna in butoiul cu varza dupa trei zile si se pitroceste ( se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun) tot o data la trei zilei, pana se acreste.

5. Varza pusa la murat de Sfantul Dumitru trebuie mentinuta permanent in saramura, motiv pentru care, deasupra, se mai aseaza teascuri, peste care se pune o greutate (de obicei o piatra). In functie de locul in care este asezat butoiul in gospodarie, mai cald ori mai rece, varza acra astfel, dupa cea mai buna reteta banatana de varza murata ajunge la savoarea deplina in aproximativ o luna!

Reteta moldoveneasca

Ingrediente la varza pentru murat

In afara de varza pentru murat, veti mai avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

Apa

Sare neiodata, pentru muraturi

Tulpini de marar uscat taiate in bucatele de 10-15 cm

Felii de sfecla rosie( daca se dorescte o nuanta de roz)

Crengute de busuioc uscat

Optional, mai puteti adauga boabe de porumb uscat sau gutui pentru a da o culoare galbena, frumoasa, verzei murate, si hrean pentru un plus de savoare.

Primul pas pentru a avea o varza murata delicioasa este alegerea cu atentie a capatanilor. Trebuie sa ajunga la butoi numai varza ajunsa la maturitate si care nu prezinta semne de boala, nu a fost batuta de grindina si nu prezinta gauri sau frunze vestejite – semne de daunatori sau boli.

Pentru sarmale, cea mai buna varza de murat este cea alba, usor plata, cu frunzele fine. Un indiciu bun este numarul de nervuri de la baza verzei, care ar trebui sa fie in numar de cinci, asigurandu-va astfel ca veti avea frunze mari. Daca veti alege varza mai rotunda, aceasta nu va avea decat cateva frunze mai, cele de deasupra, fiind insa buna pentru gatit sau pentru a fi consumata ca salata.

Multumim că ne citești!

Înainte de a citi știrea, ajută-ți prietenii să citească și ei! Apasă pe distribuie pe facebook

Inchide