De ce ne doare, de fapt, sufletul? Explicaţii medicale pentru cea mai cruntă durere pe care o simt oamenii

0 10

Suferinţa psihică este conştientizată, în general, de cei care suferă un dezechilibru emoţional. Această instabilitate poate fi provocată de o dezamăgire în dragoste, decesul cuiva drag sau chiar anumite stări conflictuale. Adesea, rana afectivă este însoţită si de o durere trupească.

Sufletul este psihicul uman, iar principala caracteristică a acestuia este conştienţa, respectiv funcţia care ne diferenţiază de animale, explică psihologul Adrian Sandu. Termenul „psihic“ îşi are originile în limba greacă şi nu puţini au fost cei care au încercat, de-a lungul timpului, să descifreze misterele sufletului uman. Majoritatea specialiştilor au localizat  sufletul la nivelul creierului uman. Regretatul Mielu Zlate, fost profesor universitar şi şef al Catedrei de Psihologie din cadrul Universităţii Bucureşti, spunea că psihicul este o forma de reacţie a organismului la solicitările mediului sau „o construcţie mintală care se exteriorizează prin comportament”.

Când ne doare sufletul   Intuitiv, mulţi dintre cei care au experimentat suferinţa sufletului au asociat acest tip de durere cu inima, dar cercetătorii au respins categoric această ipoteză.  Starea de nefericire este identificată la nivelul creierului, organ al gândirii şi al conştiinţei umane puternic legat de stări precum depresia şi anxietatea.

”Ne doare sufletul- metaforic spus- atunci cand planul emoţional- afectiv al unui individ suferă transformări, de exemplu suferă pusee depresive din cauza unor traume -decese, stări conflictuale, suferinţe din dragoste etc. În principiu, nefericirea atrage după sine „durerea sufletului” sau suferinta psihica”, explică psihologul Adrian Sandu.   Suferinţa sufletului cauzează o durere trupească   Între trup şi suflet există o puternică interacţiune, căci orice durere trupească generează o stare psihică proastă, iar suferinţa sufletului este deseori însoţită de durere fizica. Cel mai grav însă, “durerea sufletului” vine la pachet cu pusee depresive.    “Puseele depresive cu intensitate variabilă sunt generate de suferinţa sufletului.

De aici şi până la atacuri de panică nu mai este decât un pas. Totodată, suferinta psihica este în strânsă legătura cu cea organica. Astfel se explică şi somatizările care se asociaza puseelor depresive, cum ar fi durerile de stomac, migrenele etc”, mai spune psihoterapeutul Adrian Sandu.    Suferinţa sufletului poate fi evitată prin eliminarea tuturor gândurilor negative, prin autosugestie pozitivă. Psihologii sunt de părere că o persoană optimistă, care socializează mult, poate depăşi mai uşor un dezechilibru emoţional.

Însă, cei cărora viaţa le oferă tot felul de episoade traumatizante nu trebuie să ignore suferinţa psihică, ci să ceară consiliere psihologică, altfel riscă să dezvolte diverse afecţiuni psihice.

Prostie şi ignoranţă la cote maxime: un elev român sparge tabla cu o sabie

Pe rețeaua de socializare Reddit au fost postate imagini surprinse într-un liceu din România, în care un elev distruge tabla cu o sabie.

Pe imagini se poate vedea că tabla era deja spartă, nu se știe din ce cauză, așa că elevul s-a gândit să o distrugă complet.

După ce a făcut rost de o sabie, a început să arunce la țintă cu ea de la câțiva metri și din trei încercări o face bucăți.

În tot acest timp, colegii săi se distrau copios și filmau momentul.

Nu se știe data întâmplării, însă potrivit comentariilor de pe Reddit, ar fi vorba de un eveniment recent, petrecut în Slatina.

Elevii care au spart tabla cu sabia au fost identificaţi. În ce liceu au avut loc scenele şocante

Incidentul, devenit viral, cu un elevul care a spart o tablă şcolară cu sabia a avut loc în municipiul Botoşani, fiind filmat de un coleg al protagonisului.

Scenele, postate vineri dimineaţă pe reţelele sociale, au fost filmate de un elev de la Colegiul ”Gheorghe Asachi” din Botoșani, scrie Monitorul de Botoşani. Imaginile ar fi fost postate de un coleg de clasă, într-o pauză.

Gabriel Hârtie, inspector general al IȘJ, a declarat că elevii sunt în clasa XI-a și urmează ca o comisie să stabilească gardul de vinovăție al fiecărui elev. Inspectorul spune că nu crede că era vorba de o sabie, ci de o bucată de fier, iar tabla va fi înlocuită, cheltuielile fiind suportate de elevii care au spart-o

 

loading...

Leave A Reply

Your email address will not be published.