DeceBus – un Volkswagen T1 care va renaște din propria rugină

0 8

DeceBus – un Volkswagen T1 care va renaște din propria rugină

București, 27 noiembrie – După 59 de ani de când a ieșit pe poarta fabricii Volkswagen din Hanovra și la 70 de ani distanță de la lansarea primei sale rude, DeceBus are o nouă șansă la viață: o campanie de crowdfunding!

Proiectul unic în România a fost lansat joi seară și poate fi accesat pe platforma online de finanțare Indiegogo.

DeceBus, un Volkswagen Transporter 1 fabricat în aprilie 1958, este unul dintre cele 1.910.635 de unități Volkswagen T1 produse de companie până în 1967.

Sub cele două straturi de vopsea identificate în prezent se poate descoperi nuanța originală – Dove Blue, una dintre cele mai apreciate culori în anul respectiv când au fost produse doar 21.732 de unități în versiunea Kombi (cu două geamuri laterale și două banchete poziționate în partea din mijloc și în cea din spate foarte facil de îndepărtat de o singură persoană).

Ajuns în România în anii ’70, mașina a bătut la pas câțiva ani județul Arad, ulterior fiind vândută în județul Argeș. Ajuns aici, DeceBus a fost condus și îngrijit cu multă dragoste de o familie care avea șapte copii.

Din pricina vremurilor, familia nu s-a putut bucura foarte mult de această bijuterie a inginerilor nemți: partidul comunist nu concepea ca cetățeanul de rând să aibă în posesie o mașină de fabricație occidentală.

Personajul principal al poveștii a fost identificat în aprilie 2017, după aproape zece ani de căutări asidue. Surprinzător, însă nu Facebook sau site-urile de vânzări auto i-au scos în cale mașina actualului proprietar. Timp de un an, acesta a postat constant anunțuri în ziarul „Anunțul Telefonic” și astfel a reușit să salveze mașina la timp, deoarece precedentul proprietar se pregătea să o trimită spre lumea conservelor.

DeceBus este într-o stare deplorabilă: fără interior, fără componente esențiale, dar cu multă rugină. Acest simbol al industriei auto merită mai mult, DeceBus trebuie să simtă din nou ceea ce simțea acum 59 de ani.

Cu răbdare, pasiune și sprijin financiar, DeceBus va reuși să reintre în atribuțile pentru care a fost făurită, anume de a primi și de a da mai departe sentimente, bucurii, lucruri lumești. Toate lucrurile pe care acum nu le poate oferi din pricina condiției precare de „sănătate”.

Scopul campaniei

După ce se va strânge suma necesară restaurării și după ce DeceBus va fi din nou funcțional, proprietarul va porni periodic într-un periplu al spitatelor și al centrelor sociale care găzduiesc copii mai puțin norocoși. Mai precis, duba, alături de personaje din desene animate, se va opri acolo unde există cel puțin un copilaș nevoiaș și trist.

DeceBus va ajunge acolo unde va fi chemat și acolo unde simte că este nevoie de lucruri simple, precum zâmbete, baloane, rechizite, înghețată, fructe și limonadă. Dar cel mai important, acolo unde este un copil care are nevoie de timp pentru spus povești. Este trist că nu mai există speranță și răgaz pentru a sta cu un copil care să povestească fantezia din mintea lui, timp pentru desenat și colorat. Lucruri firești, dar de care copiii mai puțin norocoși nu au parte.

După ce se va încheia perioada de donații de pe Indiegogo, DeceBus va intra într-un proces de recondiționare complexă. Toate elementele de tablă, cele de la instalația electrică și cele de mecanică vor intra într-un proces de reconstrucție.

Componentele rare și cele care nu pot fi realizate manual vor fi achiziționate din țări precum Olanda, Germania, Statele Unite ale Americii sau Columbia.

Motorul trebuie achiziționat, iar interiorul necesită o reconstrucție completă. Din estimările specialiștilor în restaurări auto, proiectul se va întinde pe o perioadă de 18-24 de luni, iar costurile estimative însumează 50.000 de dolari.

Din echipa de producție a filmului „Decebus – The joy delivery van” fac parte Cristian Lițeanu (regizor, co-scenarist, operator), Vali Ivan de la HDFX Studio (operator, montaj, sunet), Matei Tucă de la Hai cu tata.ro (operator dronă). La filmările proiectului au participat și cei doi îndrăgiți actori: Cabral Ibacka și Dragoș Bucur.

Lansarea filmului „Decebus – The joy delivery van” a fost posibilă cu ajutorul revistei „Restaurat în România”, www.retro-concurs.ro, MIDOCAR, Porsche România, Jägermeister, Granini, Angelo Poretti, The bus specialty coffee, Copy Print, Alexandru Vasile (partialcolor.ro).

Mai multe detalii AICI și pe pagina de Facebook.

Hashtag oficial: #DeceBus

loading...

Leave A Reply

Your email address will not be published.