Declarație pe proprie răspundere dupa 15 mai: când trebuie sa o avem la noi și cum se completează

Președintele Klaus Iohannis a confirmat ca, dupa data de 15 mai, declarația pe proprie răspundere nu va mai fi obligatorie pentru deplasările în interiorul localităților.

„Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații. Putem sa ne deplasam în interiorul localității în care locuim fără sa avem nevoie de declarație. Totuși, nu trebuie sa exageram.Trebuie sa renunțam la deplasările la care se poate renunța”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Declarație pe proprie răspundere după 15 mai: când trebuie completată

Cu toate acestea, șeful statului a subliniat ca, pentru deplasările în afara localității, declarația pe proprie răspundere va fi obligatorie.

„Totuși, când ieșim din localitate este în continuare nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureștiului foarte multa lume vine la serviciu în București și se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declarație.

„Dar daca mergeți, de exemplu, din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problema care se încadrează intre excepții, aveți nevoie de o declarație scrisa”, a spus președintele Klaus Iohannis.


Apreciază și distribuie !

Declarație pe proprie răspundere dupa 15 mai: pentru ce motive avem voie sa ieșim din localitate

Președintele Klaus Iohannis a declarat ca lista completa de motive pentru care va fi permisa ieșirea din localitate va fi stabilita de Comitetului Național pentru Situații de Urgenta.

Seful statului a enumerat și câteva dintre aceste excepții: deplasarea la locul de munca, realizarea de munci agricole sau practicarea de sport individual, precum mersul cu bicicleta.

„Totuși, în interesul nostru și al celor pe care dorim sa ii protejam, nu trebuie sa exageram, trebuie sa renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii. Ce rămâne, totuși, obligatoriu este în continuare, în prima etapa, interzisa deplasarea în afara localității, sigur, cu excepții.

„Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgenta, sunt excepții naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge în afara localității pentru muncile agricole; se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta”, a spus Klaus Iohannis.

Starea de urgenta nu va fi prelungita în România; ultima zi în care va fi valabila va fi în data de 14 mai. Începând cu data de 15 mai însă se va institui starea de alerta.