Dezastru umanitar la Mariupol: supraviețuitorii topesc zăpada ca să bea apă, nu au alimente și medicamente

Orașul Mariupol este în faza de dezastru umanitar, susține organizația Medici fără Frontiere. Potrivit acesteia, locuitorii nu mai au apă curentă de o săptămână, oamenii topesc zăpada sau încearcă să găsească apă în conductele subterane. În plus, nu există alimente suficiente, iar multe persoane mor din cauza lipsei de medicamente.

Dezastru umanitar la Mariupol: supraviețuitorii nu au apă, alimente și medicamente

Potrivit observatorilor independenți, în orașul puternic bombardat de zile întregi e o atmosferă de panică și există temerea că unii locuitori vor încerca să părăsească orașul pe cont propriu, nu prin coridorul umanitar, ceea ce i-ar expune artileriei rusești.

Cetăţenii Mariupolului nu beneficiază de îngrijiri medicale, potrivit Crucii Roşii Internaţionale, transmite The Guardian. Saşa Volkov, directorul adjunct al delegaţiei organizaţiei, a conturat condiţiile precare din oraşul ucrainean aflat sub asediu.

”Vom avea de mâncare pentru câteva zile. Am început să ne îmbolnăvim, mulţi dintre noi, din cauza umidităţii şi a frigului pe care îl îndurăm. Am încercat să atingem standardele de igienă cât mai mult posibil, dar nu întotdeauna o putem face”, a mai comunicat Volkov.

Magazinele din oraș au fost sparte, iar în adăposturi e loc doar pentru femei și copii mici

Potrivit oficialului, dramatismul situației este dat și de faptul că magazinele din oraș au fost sparte, în urmă cu câteva zile, adăposturile fiind destinate doar copiilor mici şi mamelor lor. În acest timp, adulţii şi copiii de peste 12 ani dorm în birouri sau pe unde apucă.

Într-un mesaj online, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat pe 12 martie că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol, acuzând forțele rusești că nu respectă coridoarele umanitare stabilite. La rândul său, Moscova acuzase anterior forțele ucrainene că au blocat intenționat oamenii acolo.

Fotografii realizate din satelit și puse la dispoziție de compania privată americană Maxar Technologies arată pagubele importante suferite de infrastructura rezidențială și civilă din orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei. În partea vestică a orașului-port sunt vizibile incendii, în timp ce zeci de blocuri de locuințe au fost grav avariate de bombardamentele și obuzele rusești.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata