Doliu în lumea teatrului – Un mare actor s-a stins

Actorul Ştefan Sileanu, cunoscut publicului pentru rolul titular din „Vlad Ţepeş” (1979), a murit la vârsta de 80 de ani, informeaza news.ro.

Potrivit Radio România, actorul a suferit un infarct sâmbătă, a declarat fiica sa Ana Sileanu. S-a născut la Cislău (Buzău) în 15 noiembrie 1939. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 1965), după ce a renunţat la cei doi ani de studiu la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”. A jucat la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi la Teatrul Nottara din capitala, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1994.


Apreciază și distribuie !

„Nu sunt credincios, un habotnic, dar cred foarte tare în frumuseţea vieţii, încerc să exprim treaba asta în pictură şi în relaţiile pe care le am cu oamenii. Am cunoscut oameni extrem de valoroşi, aşa cum spuneţi, şi de câte ori deschid o expoziţie îi pomenesc pentru că au însemnat enorm pentru mine. Într-o ordine aleatorie aş zice Florin Niculiu, un pictor excepţional, Corneliu Baba, pe care l-am cunoscut şi care m-a ajutat enorm în tinereţe, Ţuculescu, la care am şi locuit trei ani şi care m-a îndrumat şi m-a făcut să iubesc muzica. Pe urmă Alexandru Moscu, care era directorul Muzeului Aman şi crease în jurul lui un cerc de cultură, era o gazdă extraordinară şi se adunau oameni de cultură, pictori, muzicieni”, spunea Stefan Sileanu despre sine, informeaza AaRC.

Filmografia sa cuprinde producţii precum: „Raliul” (regia Mircea Drăgan, 1984), „Adela”, de Mircea Veroiu, 1985, „Trandafirul şi coroana” (regia Domniţa Munteanu, 1991), „Şobolanii roşii”, de Florin Codre, 1991, „E pericoloso sporgersi”, în regia lui Nae Caranfil, 1993, „Crucea de piatră”, regia Andrei Blaier, 1994, „Craii de Curtea Veche”, de Mircea Veroiu, 1995, „Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie”, de Eugen Todoran, 1997, „Despre morţi numai de bine”, regia Claudiu Romila, 2005, „Europolis”, în regia lui Cornel Gheorghiţă, 2010, „Rămâi cu mine” (serial TV, 2013).