Drum anevoios pentru românii care se întorc acasă de sărbători. Noile reguli de intrare în țară

Românii care se întorc acasă de sărbători stau la coadă în punctele de trecere a frontierei.

Drumul spre familia din țară poate fi anevoios mai ales pentru cei nevaccinați și neinformați, care află cu stupoare de noile reguli de intrare în România abia când sosesc la graniță.

Astfel, vacanța lor se poate transforma în carantină.

Un sfert dintre cei care au revenit în țară, numai prin vămile din județul Arad în decurs de 12 ore, au intrat în carantină pentru că nu erau vaccinați și n-aveau nici test PCR negativ. Asta înseamnă aproximativ 1.500 de persoane din totalul de 6.500.

Român venit din străinătate: „Nu sunt vaccinat. Nu știam că intru în carantină. Acum am aflat. Intru în carantină, ce să fac…”

Român venit din străinătate: „Ce facem? Ce face toată lumea acasă în carantină și nici nu mă vaccinez. În Italia lucrez, dacă iți faci testul poți merge la muncă.”

Român venit din străinătate: „Din Germania vin. Nu știam că intru în carantină. Nu-i nicio problemă, stau.”

Român venit din străinătate: „Nu știam că intru în carantină. Reguli noi peste noapte. Eu nu o să rămân, o să ies, o să mă întorc în Italia.”

Aceeași situație este și în Bihor, la vama Borș. Mulți români nevaccinați care se întorc acasă de sărbători au aflat stupefiați că vor face Crăciunul în carantină.

Emanuel Steasni, DSP Arad: “Mulți sunt dezinformați sau prost informați din țările de unde vin, pentru că ei întrebă în țara respectivă și fiecare țară are legile ei. Și atunci, de exemplu, vin din Germania, vine omul informat că i s-a spus că dacă face un test antigen nu mai stă în carantină este greșit.”

Pe cel mai mare aeroport al țării, Henri Coandă din București, a fost suplimentat deja personalul.

Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei de Aeroporturi din București: „Sunt perioade de vârf, în special după amiază, când avem peste o mie, o mie cinci sute de pasageri care trebuie procesați într-o oră, iar asta durează pentru mai multe ore și desigur seara, seara târziu către miezul nopții când, din nou, este un vârf de trafic pe sosiri și după cum știm am rămas practic singura țară verde din Uniunea Europeană, deci practic toți pasagerii dacă nu au vaccin trebuie să treacă pe la DSP.”

Autoritățile le recomandă celor care vin acasă să se informeze înainte cu privire la condițiile de intrare în țară, care se actualizează în permanență.

De săptămână trecută au intrat în vigoare noi reguli privind accesul în țară. Astfel, persoanele vaccinate anti-covid sau cele trecute prin boală în ultimele 180 de zile, pot intra fără probleme în țară, fără test și fără carantină, dacă vin dintr-o țară a Uniunii Europene sau a Spațiului Economic European. Dacă vin din oricare altă țară de pe glob și prezintă rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării, scapă de asemenea de carantină. Dacă nu au acest test, atunci vor intra în carantină pentru 10 zile.

Cei nevaccinați care vin de oriunde din străinătate, fără un test PCR negativ, vor intra în carantină pentru 14 zile. Diferența apare când persoanele neimunizate vin dintr-o țară UE aflată pe lista roșie și au un test negativ PCR. Atunci vor sta în carantină 10 zile. La fel se va întâmpla și cu cei care vin dintr-o țară din afara UE și prezintă un test negativ.

Sunt și câteva excepții de la măsura carantinei. Este vorba de copiii sub 12 ani, cei între 12 și 16 ani, care vin cu test PCR, persoanele nevaccinate care vin din țări roșii cu test și stau în România maximum 72 de ore sau persoane aflate în tranzit care părăsesc teritoriul țării în cel mult 24 de ore.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata