Drumul de poveste din România, premiat la Veneția. A fost deschis publicului acum un an şi a fost parcurs deja de mii de turişti Când vorbim de drumuri faimoase de la noi din țară, ne gândim cu sigur–-citeste in comentariu

Când vorbim de drumuri faimoase de la noi din țară, ne gândim cu siguranță la Transfăgărășan și Transalpina. Și totuși, iată că mai există un traseu spectaculos, cel mai lung traseu de drumeție din țară, care a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, la Veneția, competiție organizată de Europa Nostra în colaborare cu Comisia Europeană.

Traseul spectaculos din România, premiat la Veneția / Foto: Pixabay
Traseul spectaculos din România, premiat la Veneția / Foto: Pixabay

Un traseu de drumeție din România a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, la Veneția. Mai exact, este vorba despre proiectul Via Transilvanica, considerat Camino de România, un traseu de drumeţie lung de 1.400 de kilometri, de la Putna (Suceava) la Drobeta Turnu Severin (Mehedinți), lansat în octombrie 2022, la Alba Iulia. Drumul străbate 400 de localităţi din 10 judeţe (Suceava, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş Severin şi Mehedinţi) şi pune în valoare patrimoniul natural şi cultural al ţării.

De asemenea, în ciuda faptului că a fost deschis publicului în urmă cu un an, a fost deja parcurs de mii de turiști. Via Transilvanica poate fi parcurs doar pe jos sau cu bicicleta şi se vrea a fi un fel de Camino de România, după modelul Camino de Santiago – una dintre cele mai cunoscute rute parcurse în fiecare an de pelerini din toată lumea.

Drumul este împărțit în 7 regiuni istoric‑culturale

„Cu mare bucurie vă spunem că am luat premiul cel mare, cel care este cel mai valoros, pentru că exprimă încrederea și aprecierea oamenilor de peste tot din Europa și mai ales a voastră, a comunității oamenilor drumului. Mai exact, 27.000 de cetățeni europeni și din întreaga lume, au votat Via Transilvanica ca fiind cel mai bun proiect de patrimoniu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2023, cea mai înaltă distincție europeană în domeniu. Am spart recordul pentru numărul de voturi, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar asta înseamnă cu adevărat ceva”, au transmis reprezentanții asociației Tășuleasa Social, inițiatorii Via Transilvanica, potrivit Adevărul.ro.

Lasă un comentariu