Echipamente de protecție pentru medici create de români, premiate în UE. Costă de 8 ori mai puțin decât cele clasice și pot fi asamblate de o singură persoană

PAPR (Powered Air Purifying Respirators, în original) sunt niște aparate care filtrează aerul și care sunt conectate la costumele de protecție îmbrăcate de medici. Cu un astfel de echipament, personalul din spitale e protejat de germeni patogeni.

Un aparat PAPR pleacă de la 500 de euro și poate depăși 1.300 de euro.

Un grup de tineri români pasionați de electronică și inginerie a găsit o soluție de a reduce de 8 ori costul de producție al unui astfel de aparat. Ideea a fost premiată de Comisia Europeană, iar echipamentele de protecție sigure și ieftine ar putea ajunge în scurt timp în spitalele din țara noastră

Echipamente de protecție pentru medici create de români, premiate în UE. Costă de 8 ori mai puțin decât cele clasice și pot fi asamblate de o singură persoană 1
Aparatele de filtrat sunt conectate la costumele de protecție

De ce e nevoie: o imprimantă 3D și materiale din comerț

“Cel mai important aspect pe care noi l-am avut în vedere constant în dezvoltarea acestui produs a fost proprietatea lui de a fi reprodus oriunde în lume. Ne-am concentrat pe piese care să fie disponibile în comerț și la un cost care să fie mult mai accesibil decât PAPR-urile din industria medicală”, a explicat pentru Libertatea Alin Deteşan, unul dintre dezvoltatori, membru al echipei Fresh Air alături de Teo Pavel și Iulian Carp.

Costul unui PAPR creat de echipa de tineri români – sau după ideea lor – este de numai 150 de euro. Aparatul are 15/30 cm și o greutate de 1 kg.

Acest preț include cele câteva sute de grame de material pentru printarea 3D a carcasei și a ventilatorul, un filtru ultraperformant ULPA, acumulatorii ce pot da o autonomie de peste 10 ore și restul componentelor mecanice și electronice.

Alin Deteșan:

Proiectul este gândit pentru a fi pus în practică chiar și de o singură persoană abilă tehnic, folosind tehnologii de printare 3D și cunoștințe în domeniul electronic.

O firmă care doreşte să fabrice astfel de echipamente are nevoie de o mașină de injecție de mase plastice, un lanț de furnizori, materie primă uşor de găsit și o mână de electroniști.


Apreciază și distribuie !

Ideea a pornit din Comunitatea makerilor din Sibiu, un grup format din pasionaţi de electronică, imprimare 3D şi inginerie. După ce proiectul a luat avânt, echipa s-a asociat cu PlanB Romania, o comunitate-umbrelă pentru inițiative de dezvoltare de echipamente medicale alternative.

Proiectul a participat la un hackathon organizat de Comisia Europeană, EUvsVirus, unde a câştigat locul II la categoria echipamente de protecție pentru personalul medical.

La finalul acestei luni, echipa își va prezenta invenția în faza a doua a inițiativei europene, unde dezvoltatorii de soluţii vor putea găsi investitori care să ajute la extinderea proiectului și, dacă există interes, la producția pe scară largă a aparatului.

Echipamente de protecție pentru medici create de români, premiate în UE. Costă de 8 ori mai puțin decât cele clasice și pot fi asamblate de o singură persoană 2

PAPR-ul creat de tinerii români are cam 15/30 cm și 1 kg

În țară e în curs de omologare

Echipamentele de protecţie ar putea ajunge și în spitalele din România.

Sinergiile create în PlanB au dus la o primă validare în mediu clinic a echipamentului la Spitalul Județean de Urgență Brașov.

Silviu Dovăncescu, coordonator PlanB Project România:

Noi avem în momentul de față o discuție cu o comunitate din zona Brașovului, care a comandat 20 de astfel de echipamente. Am dat la rândul nostru comanda pentru piese și pregătim asamblarea, în paralel, în Sibiu și Brașov.

Alin Deteșan:

Cele 20 de echipamente vor putea fi donate spitalelor, după omologarea lor – proces deja în derulare.