Eminent virusolog de origine română: „Nu m-ar surprinde dacă nu se va găsi niciun vaccin pentru coronavirus“

Bernard Roizman este profesor de virusologie la Departamentul de Microbiologie, Genetică Moleculară şi Biologie Celulară la Universitatea din Chicago, unul dintre fondatorii Societăţii Americane de Virusologie şi membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe a SUA.

Mai mulţi cercetători au descoperit că cea mai strânsă legătură genetică a corona-virusului este legată de un virus provenind de la lilieci. După cum precizează profesorul Roizman, „liliecii produc sau conţin în corpurile lor multe corona-virusuri. Şi îi transmit la animalele sălbatice. Iar virusul de la lilieci cu infecţiile de la animale sălbatice s-au recombinat. Aşa a fost şi cu virusul SARS. În China şi în special în regiunea Wuhan, oamenilor le place să prindă animale sălbatice, pe care le consideră delicatese. Mulţi oameni gătesc animale sălbatice. Aşa că nu mi se pare foarte surprinzător că a apărut un astfel de virus”.
„Virusurile nu pot supravieţui pe suprafeţe uscate“

Au fost destule afirmaţii ale unor cercetători potrivit cărora corona-virusul ar trăi pe suprafeţe până la 48 de ore. Reputatul profesor de origine română spune însă că, din experienţa sa, „că atunci când suprafeţele sunt complet uscate, virusurile nu pot supravieţui“. „Prin urmare, dacă o suprafaţă este complet uscată de lumina soarelui, virusurile nu vor supravieţui şi nici nu vor putea infecta. Doar o suprafaţă umedă permite virusului să supravieţuiască. În general, bacteriile au aceeaşi problemă. Cu mâinile e diferit, le punem pe faţă, pe gură. Virusurile nu pot trăi pe suprafeţe solide în timpul zilei”.


Apreciază și distribuie !

Profesorul Bernard Roizman se îndoieşte de existenţa unei legături între vremea călduroasă şi scăderea cazurilor de corona-virus: „Când respirăm pe gură, sunt particule ce se transmit de la persoană la persoană. Şi aceste particule au o durată de viaţă. Iar pe perioada verii, durata lor de viaţă e mai scurtă. Dar nu văd vreo conexiune între corona-virus şi efectul vremii călduroase”, a spus reputatul virusolog.

Cu privire la eficienţa actualelor tratamente pentru corona-virus la care se lucrează, profesorul Roizman spune că „sunt anumite virusuri pentru care nu există vreun vaccin“. „Să luăm, de exemplu, virusul herpesului. Nu există vaccin care să funcţioneze pentru herpes. Aşa că nu m-ar surprinde dacă nu se va găsi niciun vaccin care să meargă pentru corona-virus. Dar sunt optimist, pentru că metodologiile sunt diferite”, a afirmat profesorul.
„Pandemiile vor fi mai frecvente în viitor“

Legat de lecţiile privind corona-virusul, profesorul Roizman consideră că a fost o lipsă de pregătire pentru pandemie: „Am fost complet nepregătiţi, în special în Statele Unite. Iar ameninţarea transmiterii de la oameni la animale există. Nu ştiu dacă vom ţine minte multă vreme această pandemie, dar cred că pandemiile vor fi mai frecvente în viitor. Vor trece mulţi ani ca să ne refacem după ce s-a întâmplat în ultimele luni. Vor trece ani până când vom uita că am fost izolaţi”.