Euthyrox și Plaquenil au apărut pe stoc în farmacii, dar în cantități insuficiente

Euthyroxși și Plaquenil, unele din medicamentele vitale pentru bolnaviii cronici care au probleme cu tiroida, a reapărut pe stoc în farmacii, dar în cantități reduse. Farmaciștii informează că, potrivit unui ordin de la Ministerul Sănătății, acestea se eliberează doar pe rețetă. Până acum, Euthyrox se elibera și fară prescripție medicală.

Un alt medicament esențial pentru bolnavii de lupus, Plaquenil se găsește foarte greu în această perioadă. Ministerul spune că au fost aprovizionate farmaciile, dar nu spune cantitatea cu care acestea au fost aprovizionate.

„Nu se ia fără sfatul medicului, fără supraveghere medicală, ales la persoane care au alte boli cronice. Este un apel pentru că au venit reţete de la medici şi nu le puteam refuza”, spune un farmacist. Euthyrox se eliberează în prezent doar pe bază de prescripţie medicală tocmai pentru a-i împiedica pe români să cumpere în exces. Euthyrox este vital pentru pacienții care suferă de afecțiuni ale tiroidei și acesta de mai bine de 2 luni nu să găsea pe stoc în farmacii, iar atunci când venea apăreau doar câteva cutii care se epuizau rapid. Pacienții se roagă de farmaciști să le dea mai multe cutii pentru a se asigura că au stoc, însă Ordinul Ministerului a fost clar, se dă doar pe bază de prescripție pentru a limita tentativele de exces.

„Am primit de la minister avertisment că se dă numai pe bază de reţetă, avem în fiecare zi scandal (…) că ne trebuie reţetă pentru Euthyrox, dar ei se roagă să le dăm măcar 2- 3 cutii, cutia are 100 de comprimate le ajunge pentru 3 luni”, adaugă sursa citată.


Apreciază și distribuie !

Au reapărut în unele farmacii şi medicamentele pentru diabetici. Dar şi acestea tot în cantităţi mici.
„În contexul pandemiei cu coronavirus pentru că foarte multe ţări se vor aproviziona suplimentar sau vor fi probleme de disponibilitatea materiei prime, toată această criză se poate accentua”, spune preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoș Damian.

Plaquenil pentru bolnavii cu lupus este momentan pe stoc

Am contactat mai multe farmacii pentru a vedea dacă medicamentul Plaquenil administrat bolnavilor cu lupus este în stoc, farmaciștii ne-au confirmat că este, dar tot în cantitati limitate. Problema este că Plaquenil nu are înlocuitor. Ministerul Sănătăți dă însă asigurări că face tot posibilul să aprovizioneze farmaciile și cu acest tip de medicament.

În ce farmacii găsești Euthyrox și Plaquenil?

HUFF a contactat lanturile de farmacii pentru a vedea unde există stoc de Euthyrox și Plaquenil. Acesta este pe stoc în farmaciile Catena, Dr Max, Sensiblu, Dona, Farmacia Tei, Help Net. Vă recomandăm ca atunci când ajungeți în farmacie și întrebați de Euthyrox, dacă spun că nu îl au pe stoc, rugați farmacistul să verifice în sistem dacă în rețeaua farmaciilor există și unde mai exact. De asemenea, o altă idee este să sunați la farmacii. Numerele de telefon le găsiți pe site-ul fiecarei companii.