Fara cuvinte! Un catelus rosteste cuvantul ˝MAMA˝

0 18

Mama este fiinta cea mai iubita si admirata din toata lumea, in primul rand pentru ca ne-a dat viata.

Aceasta legatura speciala intre copil si mama se formeaza de cand ne aflam in burtica ei. Acolo ..unde incepe sa se contureze finta noastra,sufletul nostru minuscul, trupusorul nostru firav si gingas.

Vezi VIDEO mai jos

Ne tine in pantec noua luni de zile, vorbeste cu noi chiar daca suntem acolo in burtica ei si nu ne vede, ci doar ne simte ca suntem acolo si miscam cate un pic, ne mangaie duios cand suntem agitati si ne canta frumos atunci cand crede ca avem nevoie.

Uneori ne spune povesti si asteapta sa treaca timpul,sa ne nastem si sa ne vada chipul nostru mititel si firav. Se teme pentru noi…oare cum vom arata?oare va fi usor sau greu?

Cauta cat mai multe informatii despre nastere si despre tot ce implica procedeele nasterii ca sa ne aduca pe aceasta lume cat mai sanatosi. Framantarile ei sunt multe : oare cum voi naste,unde,cu cine,cat va dura,oare cat de mult o sa tina,o sa doara mai mult sau mai putin?

Mai ales atunci cand inca nu a trecut prin asa ceva. Ce sa-mi iau cu mine la spital si cum va arata oare bebelusul meu? Multe intrebari la care cauta raspuns…

Dupa nastere, epuizata dupa atatea ore de chin, mama are puterea de a zambi si abia asteapta sa tina in brate aceea creatura micuta si gingasa de care a avut atata grija in burtica.

Bucuria si inplinirea ei atinge cote maxime atunci cand, in sfarsit, dupa atata timp, ne tine in brate acolo, aproape de imima ei, ne alapteaza si ne atinge pentru prima oara.

Este o senatie unica pe care doar o mama o simte. Fericirea de a-ti tine pruncul in brate,bucuria de a alapta si ingriji micutul bebelus.

Temerile ei sunt din ce in ce mai mari Ooare va putea sa aiba grija de fiinta asta firava si sensibila? Va face, oare, fata tuturor problemelor ce vor veni? Cred ca ne sta in fire noua, mamelor sa fim puternice si sa trecem peste toate.

MAMA este cea care, in ciuda tuturor obstacolelor si a greutatilor zilnice,incearca sa se descurce,sa razbata si sa ne creasca mari si sanatosi. Ne schimba zilnic,ne ingrijeste, ne face baie, se joaca nu noi, ne invata zilnic ce este bine si ce nu, ca sa ajungem oameni respectuosi, buni si sa stim sa ne descurcam in viata.

Este alaturi de noi la fiecare pas, atunci cand spunem primul cuvintel sau cand facem primii pasi. Se ingrijoreaza atunci cand patim ceva. Apeleaza la doctori si se intereseaza mereu de binele si sanatatea nostra.

Desi, de multe ori, si tatal, bunicii, rudele, educatoarele si invatatorii intervin in cresterea copilului, tot mama este cea care are rolul cel mai important in cresterea si educatia acestuia. Ea ne indruma si ne ajuta chiar si atunci cand am crescut mari, cand si noi la randul nostru avem copii…

Mama…este fiinta cea mai de pret pe lume a unui om, iar daca aceasta fiinta iubitoare dispare din viata noastra, ne doare foarte tare, ne marcheaza foarte mult pe viitor si greu gasim puterea sa mergem mai departe.

In unele cazuri, desi este foarte greu sa vorbim despre asta, sunt mame care isi abandoneaza pruncul din diverse motive… Acestea nu cred ca se mai pot numi “mame”…

Mama ramane aceea persoana buna si rabdatoare care ne creste ,si ne ocroteste inpotriva tuturor greutatiilor vietii,chiar daca nu ne-a dat viata,dar asta este o particularitate a cuvantului si fiintei dragi numite “mama”.

MAMA ramane pentru toata lumea aceea fiinta mult iubita, respectata si “unica”, pentru ca a fi mama este cel mai frumos lucru de pe pamant!

Citeste si:

Scrisoarea pe care Maria Tănase i-a scris-o lui Dumitru Fărcaș cu un an înainte de a muri: „Drăguţule Fărcăşel…”

Regretata Maria Tănase i-a purtat o sinceră prețuire lui Dumitru Fărcaș, pe care marea cântăreață de muzică populară în alinta „drăguțule Fărcășel”. În 1962, „pasărea măiastră” a muzicii românești i-a scris taragotistului o scrisoare care avea să devină peste ani ghidul vieții sale artistice.

Scrisoarea pe care Maria Tănase i-a scris-o lui Dumitru Fărcaș cu un an înainte de a muri: bdquo;Drăguţule Fărcăşel hellip;

În 1962, Dumitru Fărcaș avea 24 de ani și era în plină afirmare. Maria Tănase, aflată în culmea succesului ei artistic, l-a remarcat pe tânărul instrumentist, pe care l-a apreciat de la primele acorduri. În acel an, marea cântăreață de muzică populară i-a scris „drăguțului Fărcășel”, cum îl alinta, o epistolă care l-a marcat profund pe Dumitru Fărcaș.

Maria Tănase i-a scris tatălui meu ultima scrisoare din viața dânsei. Acum, recitind-o, am observat că era datată la 7 august 1962. Coincidență sau nu, 7 august e și data la care tata a murit. E o scrisoare destul de lungă, cu sfaturi foarte concrete de viață și mai cu seamă de ceea ce presupune viața de artist. Această scrisoare a fost ghidul vieții artistice a tatălui meu. O avea memorată. A purtat-o în minte și-n suflet până la sfârșitul vieții”, ne-a mărturisit fiica marelui taragotist, Andreea Fărcaș.

Dumitru Fărcaș și fiica lui, Andreea. FOTO: Dumitru Fărcaș/Facebook


Scrisoarea, păstrată în toți acești ani la loc de cinste, suna cam așa:

„Drăguţule Fărcăşel, (…) ajunsă în Bucureşți m-au învins ocupăţiunile multiple pe care le am şi, într-o linişte relativă să pot formula pe hârtie ceea ce doresc de la mata. Vezi mata, drăguţă, n-am prea scris prea mult la viaţa mea şi mai cu seamă scrisori. Dar scrisoare ca aceasta în care să tresară toate setimentele mele de artist n-am scris niciodată. Vezi, Fărcăşel, să nu te umfli că-ţi cade nasul şi gata cu admiratorii talentului matale. Nu vreau să te necăjesc, dar vezi, Dumitru Fărcaş, eşti atât de tânăr şi atât de talentat încât nu-mi dau seama dacă nu faci şi dumneata parte din acei artişți care înainte să înceapă să umble îşi iau boii lui Dumnezeu în cap. Mi-ai povestit că munceşți mult şi am dedus că eşți ambiţios. Eşti ambiţios ca să parvii sau eşți ambiţios că să rămâi artist?

Aş vrea să-ţi fac o propunere care ar fi generatoare de «isprăvi» mari. Aceste isprăvi constau şi în glorie şi în bani – lucru care, din păcate, nu se îngăduie să le dăm deoparte. (…) Vom pleca într-un turneu şi vom câştiga mulţi bani. Banii, arză-i focul, nu contează aşa mult cum nu contează cât cânţi, ci cum cânţi. Eu am discutat cu mine, artist şi om, şi am mai discutat cu cineva care, prin posibilităţile care le are, ne poate asigura şi banii, şi gloria – dar d-ta ai fi gata să te arunci în vârtejul cel mai mare alături de mine «artistul» că să realizăm o «drăcie» gigantică?

(…) Se nasc atât de rar oameni înzestraţi cu nobleţea artistică a dumitale, încât consider o datorie de artist să-ţi ofer «aripile» mele şi să te feresc să dai «piept» cu zidul gros al nechemaţilor care au ajuns să fie mari câştigători de poziţii în artă, numai şi numai fiindcă artiştii nu se ajută între ei…”.

Scrisoarea, făcută publică la 40 de zile de la moartea marelui taragotist de însăși fiica acestuia, Andreea Fărcaș, face parte dintr-un lung șir de mărturisiri ale acesteia. Citiți interviul complet pe PROTV.RO!

Maria Tănase avea să se stingă un an mai târziu, pe 22 iunie 1963, la Spitalul Fundeni. Un cancer la plămâni, descoperit în timpul unui turneu muzical efectuat în Hunedoara cu Taraful Gorjului, a răpit-o dintre noi pe cea mai talentată și plină de har artistă de muzică populară românească.

loading...

Leave A Reply

Your email address will not be published.