Gem de căpșuni gustos și savuros

Gem de căpșuni gustos și savuros – Rețetă simplă, fără conservanți – Pentru o porție, aveți nevoie de 2 kg căpșuni, 1 kg zahăr și o lămâie mare

Ingrediente necesare:

 • 2 kg căpșuni (cântărite deja curățate)
 • Zeama de la jumătate de lămâie mare
 • 1 kg zahăr

Mod de preparare:

 1. Spălăm căpșunile în câteva ape reci, tăiem în bucăți și punem într-o cratiță. Stropim cu zeamă de lămâie și punem cratița pe foc mare.
 2. În primele minute de fierbere scuturăm cratița de câteva ori, până căpșunile încep să-și lase sucul.
 3. Fierbem la foc mare și adunăm spuma de pe suprafață. După 20-30 de minute de fierbere, când volumul scade aproape la jumătate, adăugăm zahărul.
 4. Aducem gemul de căpșuni din nou la fierbere și după ce dă în clocot reducem focul la mic spre mediu.
 5. Îndepărtăm din nou spuma care se formează și fierbem gemul 10-15 minute. Verificăm dacă este gata: punem 1 lingură de sirop pe o farfurie și dăm la congelator pentru 4-5 minute; dacă se va forma o pojghiță subțire pe suprafața gemului și rămân o urmă clară atunci când trecem cu degetul prin mijlocul lui, înseamnă că gemul este gata.
 6. Transferăm gemul în borcane spălate și sterilizate și le închidem etanș cu capace spălate și sterilizate. Când le umplem, așezăm borcanele pe o tavă metalică ca să nu crape de la gemul fierbinte.
 7. Întoarcem borcanele cu capacele în jos și le lăsăm așa timp de 5 minute după care le întoarcem în poziția normală.
 8. Le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent și complet. Ulterior, verificăm capacele și depozităm în cămară.

Savurați cu poftă! Poftă bună!

Lasă un comentariu