Guvernul anunță noi măsuri de ajutor pentru românii afectați de creșterea facturilor la energie


Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, că Guvernul va aplica în perioada următoare un program de măsuri de protecție a cetățenilor ”consumatori casnici”

Această decizie vine după ce șeful Guvernului a avut o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului și președintele ANRE, pentru a stabili ”noi măsuri de protejare a populației și a întreprinderilor” de efectele creșterii prețurilor la energie.

Ciucă a anunțat că ”sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie”.

”Urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kwh vor beneficia de o nouă schema de protecție care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.” – a annunțat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a precizat că vor fi aplicate măsuri de sprijin și în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare.

”În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menține active până la data de 1 iulie.

Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.

Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie” – a mai spus Ciucă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata