Inversarea polilor Terrei, fenomen îngrijorător

O asemenea schimbare implică foarte multe turbulențe. Afectarea scutului pentru radiații ar produce schimbări pe mai multe paliere. O furtună magnetică poate paraliza zborurile


Apreciază și distribuie !

Inversarea polilor Terrei este un fenomen real, cea mai recentă Brunhes-Matuyama, a avut loc acum 780.000 de ani. Câmpul magnetic este foarte important pentru a face posibilă viața pe Terra. Acesta este responsabil de protecția împotriva radiațiilor solare. Câmpul se află într-o continuă schimbare, fiind înregistrate numeroase schimbării de locuri ale polilor.

Potrivit specialiștilor un asemenea eveniment slăbește considerabil puterea câmpului magnetic. Reducând protecția împotriva radiațiilor solare. Prin urmare, viața pe Terra ar întâmpina multe impedimente. De asemenea, durata ar fi una foarte mare. Evenimentul Laschamp, care a avut loc în urmă cu 41 000 de ani în urmă, acesta ar fi durat mai puțin de 1 000 de ani. Se pare că inversarea propriu-zisă de poli a fost de 250 de ani.

„Ce s-ar întâmpla dacă acest câmp magnetic ar dispărea peste noapte? Un volum mare de particule solare încărcate electric ar bombarda instant suprafaţa planetei, „prăjind” liniile de înaltă tensiune şi expunând toate vieţuitoarele de pe Pământ la radiaţii ultraviolete. Cu alte cuvinte, dispariţia câmpului magnetic ar fi o catastrofă cu consecinţe grave, incompatibile cu viaţa pe termen lung, însă nu ar fi un scenariu apocaliptic cu consecinţe imediate.” agerpres.ro

Efectele inversării polilor

O asemenea schimbare implică foarte multe turbulențe. Afectarea scutului pentru radiații ar produce schimbări pe mai multe paliere. O furtună magnetică poate paraliza zborurile. „Furtuna de Halloween” 2003, din Suedia a condus la mai multe pene de curent. A afectat multe sisteme de comunicații. Au fost evenimente notabile dar de departe mai puțin grave decât cele din 1859. Un eveniment ca cel din secolul al XIX-lea a dus la apariția aurorelor boreale în zone bizare precum Caraibe. Nu se poate spune dacă are legătură cu inversarea polilor.

În prezent nu pot fi menționate furtuni magnetice care să fi afectat considerabil viața de zi cu zi. Nu s-au înregistrat furtuni de intensitate mare. Nu s-au identificat efecte majore asupra sistemului de electronice din prezent. Inversarea polilor nu ar trebui să ne neliniștească în prezent. Specialiștii spun că se înregistrează o scădere a câmpului magnetic de 5 % la diferență de câte un secol. Pornind de la această premisă, se estimează o inversare a polilor magnetici în următorii 2.000 de ani.