Joi, 28 mai, este Înălțarea Domnului. Ce nu aveți voie să faceți de Înălțare!

  1. Înălțarea Domnului – Unul dintre cele 12 mari praznice împărătești de peste an, Înălțarea, celebrată la 40 de zile după Înviere, aduce cu sine o mulțime de tradiții și obiceiuri care, spun bătrânii, trebuie întotdeauna respectate pentru a avea parte de bunăstare.

Înălțarea Domnului – Nu dați sare din casă

Potrivit tradiției, în ziua de Înălțare, nimeni nu are voie să dea din casă sare, pentru că se vor isca certuri și discuții în familie și se va duce sporul casei.

De asemenea, pentru a nu avea dureri de spate, oamenii se încing cu frunze de nuc. În multe zone ale țării se păstrează obiceiul ca atât mormintele cât și casele să fie împodobite cu ramuri de paltin, iar la ferestre se pune leuștean.

Înălțarea Domnului – Se vopsesc ouă roșii


Apreciază și distribuie !

Și de Înălțare se vopsesc ouă roșii și se face pască. Credincioșii se vor saluta cu Hristos s-a Înălțat!, iar răspunsul este Adevărat s-a Înălțat! În această zi de mare sărbătoare se crede că cei care trec în lumea drepților, vor ajunge direct în Rai.

Întrucât ziua Înălțării Domnului este și ziua Eroilor, în toate bisericile se face pomenirea eroilor români căzuți în luptă pentru dreapta credință.

Înălțarea Domnului – Se împarte lapte dulce fiert cu păsat

Tot tradiția spune ca de Înălțarea Domnului, femeile care au morți în familie să împartă lapte dulce fiert cu păsat dar și ceapă verde și azime calde, în credința că atunci când sufletele decedaților se vor înălța spre cer să aibă mâncare pe drum.