Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: „Este obligatorie masca în spațiile închise, din 15 mai”

O nouă ședință de urgență la Palatul Cotroceni pe măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, membri ai Guvernului și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

UPDATE: „Epidemia Covid-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1000 victime ale acestei epidemii. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuşi, se apropie data administrativă de 15 mai când se termină starea de urgenţă şi vom intra într-o altă formă, în starea de alertă. Mulţi romani se întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce noutăţi avem pentru ei.

În primul rând aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Lucruri simple şi obligatorii: devine obligatoriu portul măştii atunci când ne găsim în spaţii interioare: la magazin, să cumpărăm alimente sau în alte situaţii, în transportul public în comun, staţia de metrou. În interior, masca este obligatorie.

Este obligatorie păstrarea unei distanţe de 1,5 m între persoane, distanţă a două braţe.

Igiena mâinilor devine obligatorie. Să ne spălăm foarte des pe mâini, mai ales când ajungem acasă.
Ce se redeschide? Nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite activităţi trebuie reluate. Se redeschide parţial comerţul, magazinele care au acces din exterior, saloanele de îngrijire personală, muzeele. Recomandăm autorităţilor locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile.

La ce se renunţa? Se renunţa la obligaţia de a sta acasă şi de a avea o declaraţie când ne deplasăm în interiorul localităţii în care locuim. Totuşi, în interesul nostru nu trebuie să exagerăm. Trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa. Ce rămâne totuşi obligatoriu? Interzisă deplasarea în afară localităţii, cu excepţii. Sunt excepţii naturale: serviciu, munca agricolă, sportul individual. Când ieşim din localitate este nevoie de o declaraţie. Mai puţin în zonele metropolitane.
Dacă mergeţi din Bucureşti într-un oraş din provincie, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă.

O temă importantă: bisericile. Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale şi anume pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii. În exterior credincioşii vor purta obligatoriu masca şi vor păstra distanţa de 1,5 m. În a doua şi a treia etapă, condiţiile vor fi rediscutate.
Vreau acum să mulţumesc şi să apreciez munca celor din prima linie cu lupta cu epidemia: medicii, personalul medical. Astăzi, în mod special felicitări asistenţilor medicale fiindcă este ziua lor internaţională.

Pentru sportivi avem 2 situaţii. Profesioniştii pot relua cantonamentele în condiţii de igienă specială. Competiţiile sportive nu vor începe în prima etapă. Sportivii amatori, reiau activitatea unde se face sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, în aer liber.
În final, mă adresez parlamentarilor care are în lucru o lege care reglementează activităţile, restricţiile şi felul în care se gestionează această stare de alertă. Este urgenţa această lege. Solicit parlamentarilor să decidă pe această lege repede.”, a transmis Klaus Iohannis.


Apreciază și distribuie !

Președintele României, Klaus Iohannis, susține la Palatul Cotroceni, o declarație de presă (12.05.2020)#totulvafibine #livestreamromania

Gepostet von BZI am Dienstag, 12. Mai 2020

Știre inițială

„Ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marți, 12 mai a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, transmite Administrația Prezidențială.

Este de așteptat și la o declarație de presă după ședința de urgență de la Palatul Cotroceni, având în vedere că  Senatul va dezbate marţi, în comisiile de specialitate şi în plen, proiectul de lege iniţiat de Guvern, cu măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă, care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă.

Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă, la ora 17:00, la Palatul Cotroceni.