Medic din vama Nădlac: Infracţionalitatea va creşte. Au venit cei cărora nu le mai merge cu furturile, prostituţia şi cerşitul

Peste 12.500 de cetăţeni români s-au întors în aceste zile în Romania, cu aproximativ 4600 de autovehicule. Stările de urgenţă declarate în Germania, Spania, Italia, samd, i-au pus pe fugă, întrucat aceștia nu dețin documente de şedere, iar joburile avute peste hotare nu erau legale.
Mulți dintre acești romani au stat blocaţi la frontiera austriaco-maghiară, până la intervenţia MAE din România, care a convins autorităţile maghiare să li se permită să tranziteze ţara. Deşi anunțul a fost foarte clar (acela că se va face o singură excepție), a doua zi s-a format o nouă mulțime de romani la intrarea în Ungaria – ţară care şi-a închis oficial graniţele pentru cetăţenii străini.

La vama de la Nădlac se triază cetățenii din punct de vedere epidemiologic. Persoanele venite din zonele roșii sunt plasate în carantină, iar cele din zonele galbene trebuie să rămana izolate la domiciliu pentru minim 14 zile. Problema cel mai des întampinată la frontieră este faptul aproape nimeni nu recunoaşte cu adevărat de unde vine. Declaraţiile nu se bazează pe adevăr, ci sunt făcute fără simț de răspundere.

Vlad Roşca, unul din medicii de la vama Nădlac, a povestit, pe pagina sa de Facebook, ce a trăit noaptea trecută:

„Seara a început cu o linişte deplină… la frontiera Nădlac 2 erau doar lumini rosii-albastre.

Era liniştea dinaintea furtunii… iniţial credeam că am scăpat de infern şi zâmbeam satisfăcuţi. Parcă ne spuneam în minte: “noaptea aceasta va fi linişte.”


Apreciază și distribuie !

Pe la 3 şi ceva, târziu în noapte… din depărtare se văd sute de faruri. Parcă un oraş luminos se apropia de noi. În câteva minute erau aliniaţi pe 4 coloane… erau kilometri de faruri. Ştiam de unde începe dar nu unde se termină.
A început haosul!

Echipa poliţiei de frontieră, jandarmeria, echipajele de poliţie pregătite de escortă şi noi toţi medicii împreună cu asistenţi ne-am mobilizat cum trebuie. Fluxul conţinu şi volumul mare de lucru era de aşteptat.

După câteva minute însă am realizat că nu lupţi aici doar cu epidemia de Covid19 ci cu indolenta, nesimţirea şi lipsa de respect a celor ce au intrat în ţară. O lipsă de respect faţă de noi şi faţă de întreaga Românie.

Aroganţa, superficialitate… lipsa de educaţie şi de ruşine… toate au fost prezente. Nu a contat nimic… izolarea, carantina… riscul de a fi bolnavi şi de a îmbolnăvi oameni… toate erau un preţ mic în comparaţie cu dorinţa de a intra în ţară. Pentru ei nu au contat romanii ci doar România văzută ca ultima oportunitate şi şansa. Infracţionalitatea va creşte semnificativ, nu avem nevoie de studii pentru a constata asta…. epidemia aceasta va deveni din problema principală… doar o problemă asociată celor ce vor urma.

După o noapte de triaj, de frig, de stres…. am pornit spre case cu gândul sinistru la ceea ce va să vină…. ei nu au mai fost pe aici de ceva vreme… ei nu înţeleg că România nu mai e doar un loc ci noi suntem România… cei ce tragem pentru ţara asta.

P.s. nu vorbim de diaspora, nu vorbim de romani din străinătate care sunt exemplu de caracter şi omenie.. ei nu au fost, ei nu vin, ei respecta… şi noi îi respectăm! Vorbim aici de cei cărora nu le mai merge cu furturile, prostituţia şi cerşitul… despre asta vorbim şi ştiţi bine!”