Medic român ATI, activ la 80 de ani: «Cum să-ţi fie teamă de o boală? Pentru asta ai învăţat, să o combaţi»

Peste două luni Petre Ciuvăţ va împlini 80 de ani. Este medic de aproape șase decenii, ultimii șase petrecuți în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Orăşenesc din Rovinari. Ca să fie cât mai aproape de pacienţi, acum a decis să doarmă în spital şi nu are de gând să facă vreun pas înapoi.

”E aproape prima casă aş putea spune. Sunt foarte fericit că îmi pot practica profesia şi după vârsta de pensionare”, spune Petre Ciuvăţ.

”Toată lumea îmi spune că sunt nemaipomenit, nemaivăzut. În anul VI, eram şi student la Medicină Generală şi eram şi intern la Anestezie, la Spitalul Grigore Alexandrescu. De atunci, practic sunt 57 de ani de când eu fac profesia de anestezie, terapie intensivă”, mai spune medicul.

Deşi face parte din cea mai vulnerabilă categorie de vârstă în faţa noului coronavirus, medicul Ciuvăţ nu are de gând să renunţe să profeseze.


Apreciază și distribuie !

”Lucrul acesta e deosebit de grav într-un fel. Molima asta se răspândeşte cu o viteză deosebită şi oamenii sunt în faţa unei situaţii absolut noi. Nu este niciun pericol, absolut niciun pericol dacă ştii cum să te protejezi.

Nu mi-e teamă, nu mi-e teamă absolut deloc şi nu îi înţeleg pe cei cărora le e teamă. Când faci medicina, o faci ca să rezolvi problemele de patologie ale oamenilor. Cum să-ţi fie teamă de o boală? Pentru asta ai învăţat, să o combaţi”, a mai spus Petre Ciuvăț, potrivit Observator.

Pentru că pune viaţa bolnavilor pe primul loc, medicul a decis să rămână în izolare la spital, alături de cei care au cea mai mare nevoie de el.

”Sunt în spital aproape zi şi noapte, când este nevoie de mine, i-am rugat pe colegii care lucrează în UPU şi sunt de gardă, dacă au un caz în care au nevoie de mine, să nu ezite să mă cheme la orice oră”, mai spune Petre Ciuvăț.

Medicul şi-a propus să iasă la pensie abia după ce România şi lumea întreagă vor învinge pandemia.