Medic specialist în boli infecţioase: „Coronavirusul poate fi adus în casă pe talpa pantofului”

Andreea Moldovan, medic specialist în epidemiologie director al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, susține că noul coronavirus poate fi adus în locuințele noastre și pe talpa pantofului.

Iată ce ne transmite ea prin intermediul EM360: „Da, putem să aducem și pe talpa pantofului în casă, doar că noi știm deja foarte bine că atunci când ajungem acasă ne descălțăm, după care mergem și ne spălăm pe mâini.

Nu are un impact foarte mare dacă este pe talpa pantofului pentru că noi niciodată nu vom pune mâna pe jos, să ștergem parchetul cu mâna, după care să mâncăm cu mâna murdară. Acest lucru deja îl știm cu toții.

Igiena mâinilor este foarte importantă în prevenția bolilor infecțioase, inclusiv a infecției cu COVID-19”.


Apreciază și distribuie !

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat pentru Antena 3 că ideal ar fi ca românii să stea acasă timp de 8-10 săptămâni, pentru ca răspândirea virusului să nu scape de sub control: „Asta este situația ideală și trebuie înțeleasă ca tare. Foarte greu de aplicat în practică, dar recomandarea a început cu 6 săptămâni. Să stea acasă măcar 6 săptămâni, ar fi mai bine 8 și ideal – 10. Sigur că principiul pentru a opri răspândirea acestui virus este de a încerca să rupem comunicarea prin care el se transmite”

Deci toată lumea care poate sta acasă este absolut indicat să stea acasă. Să se expună mediului social doar cei care trebuie neapărat să o facă și se pot lua măsuri organizatorice astfel încât șansa contaminări să fie cat mai mică. Întreaga activitate economică și socială trebuie gândită în acest fel: să se mențină evident funcționarea societății, funcționarea economiei, pentru că este neapărat necesară, dar organizarea atentă, care să reducă riscul de contaminare este esențială și este posibilă”.

Directorul Institutului de Boli Infecționase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că unul dintre scenariile luate în calcul este acela că în următorul an, 80% din populația României sa contacteze virusul distrugator. El considera ca apogeul epidemiei va fi după Paște, când românii vor petrece impreuna sarbatorile pascale. El ne avertizeaza ca autoizolarea trebuie luata in serios, altfel riscam sa ajungem in situatia ingrozitoare din peninsula.