Medicul ieșean care tratează pacienții de coronavirus: „Vom termina această perioadă cu zâmbetul pe buze”

Pentru că absolut toți pacienții internați în acest moment la Iași sunt bine și răspund bine la tratament, medicii din Iasi sunt optimisti in privinta situatiei cu care ne confruntam, Covid-19.  Un interviu de excepție cu prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, acordat în exclusivitate pentru BZI Live.

Vești bune pentru ieșeni!

„Coronavirus nu este mai grav decât gripa porcină din cauza căreia s-au înregistrat anul trecut nouă decese la Iași. Sunt sigură că vom zâmbi după toată această perioadă. Pacienții internați la Iași sunt bine, iar prognosticul este favorabil. Este posibil să vină un val pe care trebuie să-l primim conștienți și pregătiți. Au mai fost de-a lungul istoriei valuri epidemice. Cum au venit, așa au și plecat. Important este ca noi, ca populație, să ne mobilizăm, să respectăm regulile de igienă, de autoizolare și, mai ales, să declarăm dacă am fost sau nu în zonele afectate”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Nimeni nu se aștepta!

Noul virus a luat Iașul prin surprindere. În urmă cu câteva luni se discuta despre cazurile prezente în Italia, iar astăzi ne confruntăm cu 25 de pacienți internați la Iași. Acest lucru nu a speriat cadrele medicale, deși este vorba despre o necunoscută, un teren, așa cum l-au numit ei, necunoscut.

„În urmă cu câteva luni ni se părea că noul coronavirus era foarte departe de noi. Discutam atunci despre niște cazuri confirmate în Italia, iar acum discutăm despre cele 25 de cazuri confirmate din toată Moldova și mai discutăm despre sute de teste efectuate în laboratorul de biologie moleculară al spitalului sub îndrumarea doamnei doctor Aida Bădescu. Totodată, astăzi discutăm despre suspecți care vin tot la noi în spital. Sute de teste, sute de kituri, grija noastră permanentă pentru a nu lipsi aceste kituri. Atunci când sunt întrebată dacă sunt sigură de ceea ce spun, nu sunt sigură. Pentru prima dată lumea infecționistă calcă pe un teritoriu nou. Din istoria lumii virusurilor facem cercetări și încercăm să prindem chintesența acestui virus”, mai spune medicul ieșean.

Nu se stie exact cate persoane sunt din judet

Nu se cunoaște cu exactitate la acest moment câte persoane din județul Iași au fost diagnosticate cu coronavirus și asta pentru că testele se fac pe bandă rulantă, iar reprezentanții spitalului nu au găsit răgaz să le numere. Cert este că sunt peste 10 persoane diagnosticate cu COVID-19 din județul Iași.


Apreciază și distribuie !

„În Iași cred că sunt 12 persoane. Nu știm cu exactitate în acest moment. Nu avem persoane întoarse numai din Italia în acest moment. Copilul de un an și ceva, cu o stare generală foarte bună, a luat contact cu o mătușă care venea din Regatul Unit. Nu numai despre Italia este vorba, ci și despre state care au intrat ulterior în codul roșul. Un număr mare de regiuni ale Europei a fost afectat”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.

Contactati medicul de familie

Panica intrată în ieșeni privind lupta cu noul coronavirus umple spitalele. Medicii recomandă ca persoanele care se consideră suspecte să contacteze mai întâi medicul de familie. .

„Există persoane cărora li se pare că au intrat în contact cu cineva venind dintr-o zonă afectată. Astfel de persoane ar trebui să se sfătuiască mai întâi cu medicul de familie. Mai avem persoane care știu că au venit în contact cu o altă persoană suspectă. Trebuie să răspundeți medicului de familie la întrebarea: «În ce condiții ați stat de vorbă cu persoana respectivă și cât de aproape?»”, adaugă managerul spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Incertitudini legate de coronavirus

Medicul ieșean explică faptul că coronavirusul se ia în principal pe cale respiratorie. Parametrii prin care se descrie infectarea și posibilitatea de transmitere se schimbă constant. Acest lucuru se întâmplă deoarece oamenii de știință au demonstrat că virusul își poate schimba forma și, totodată, că perioada în care rezistă pe suprafețe diferă.

„Virusul se ia pe cale respiratorie în primul rând. Picăturile de salivă sunt picături infectate. Aceste picături nu plutesc în aer la infinit. Se așază pe obiecte. Trăiesc mai multe ore. Persoana se poate infecta direct când vorbește, sau pe masă, dacă pune mâna, sau își atinge ochii. S-a constat că transmiterea prin picăturile contaminate este mai rapidă decât prin contact cu persoana. Din ultimele informații, virusul poate rezista și o zi, două pe suprafețe”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Continuarea pe bzi.ro