Mesajul doctorului Alexandru Rafila: „Dezinfectarea nu trebuie să devină o obsesie”. Cum poţi ţine la distanţă coronavirusul

Dezinfectarea nu trebuie să fie făcută obsesiv, este mesajul profesorului doctor Alexandru Rafila. Președintele Societatății de Microbiologie susţine că spălarea cu apă și săpun a mâinilor este cea mai eficientă metodă de a ține virusul la distanță.

„Vârful epidemiei în România pentru acest sezon este estimat între 25 și 30 aprili”e, a spus profesorul Rafila, dar în opinia sa, lucrurile nu pot reintra în normal mai repede de doi ani.

Cât mai durează până la descoperirea unui vaccin împotriva coronavirusului?


Apreciază și distribuie !

”Pentru a putea întrerupe lanțul transmiterii acestei boli, pentru care există receptivitate universală – adică oricine se poate îmbolnăvi, pentru că nu există imunitate preexistentă – este nevoie de vaccin, iar vaccinul, în scenariul cel mai bun, poate fi obținut în cel puțin un an de acum încolo, cel mai probabil în 18 luni pentru a fi produs în cantități care să poată imuniza suficiente persoane, astfel încât să fie întrerupt lanțul transmiterii. În primul rând, vor fi vaccinate persoanele cu risc, personalul medical și alte tipuri de personal esențial pentru funcționarea societății.

Peste vară, transmiterea virusului va fi probabil ceva mai redusă în emisfera nordică, dar odată cu venirea iernii, transmiterea se va intensifica. Or, în aceste condiții, noi trebuie să ne obișnuim să trăim cu acest virus și trebuie să luăm toate măsurile pentru a preveni supraîncărcarea sistemului de sănătate, a explicat profesorul Rafila. Asta se poate face inclusiv prin vaccinarea antigripală, pentru că și gripă poate aduce un număr mare de oameni la spital. Desigur, vaccinarea antigripală nu asigură o imunitate împotriva coronavirusului”, a subliniat profesorul Rafila.

”Distanțarea socială nu trebuie să devină un model de viață, dar în această perioadă, cât va evolua această pandemie, este bine să fim rezervați în a intensifica niște contacte foarte apropiate sau să accesăm zone foarte aglomerate”, a arătat Alexandru Rafila.