Mosii de toamna 2021. Cand pica in acest an si ce se da de pomana pentru cei adormiti

0

Mosii de toamna 2021. Mosii de Toamna sau Sambata mortilor, cum se mai spune, pica in acest an, sambata, 30 octombrie.

Potrivit teologilor, Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, deoarece este ziua in care Iisus Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte, sambata e deschisa spre duminica, ziua Invierii Mantuitorului Hristos.

“In traditia ortodoxa, in ziua praznicului se aduc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, prescura si o sticla de vin. De asemenea, se sfintesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiti le impart dupa slujba de pomenire. Noi ortodocsii ne rugam pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup”, a spus parintele Paul Tudorache, preot in parohia “Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Calarasi.

Mosii de Toamna 2021. Ce se da de poamana in Sambata Mortilor

Pentru ca este o pomenire a celor adormiti, in Sambata Mortilor, se prepara in primul rand o coliva din grau. Boabele de grau reprezentand invierea trupurilor celor adormiti.

Pe coliva se asaza Sfanta Cruce si se orneaza cu bombonele colorate, care inchipuie frumusetea faptelor bune pe care raposatul/raposata le-a lasat ca marturie in lumea aceasta. Este foarte practic sa aducem si mici cantitati de coliva, in paharele din plastic, pe care le vom imparti, la sfarsitul slujbei, impreuna cu cate o lumanare.

In cosul cu care se merge la biserica, se adauga langa coliva o sticla de vin pentru a fi sfintita de catre perot la Sfanta Liturghie.

Nu trebuie uitat colacul impletit care se aseaza si el pe masa pentru sfintire, iar mai apoi se da de pomana. Colacul poate fi inlocuit de presuri.

Multumim că ne citești!

Înainte de a citi știrea, ajută-ți prietenii să citească și ei! Apasă pe distribuie pe facebook

Inchide