MUȘEȚELUL – floarea sănătăţii sau floarea raiului

Bătrânii din satele dobrogene îl mai numesc şi floa¬rea raiului, semn al uimitoarei sale puteri de a vindeca orice suferinţă, de a aduce liniştea şi starea de bine. Puterile vindecătoare dăruite de natură îl în¬scriu, fără drept de apel, în prima linie a plantelor care în¬tăresc sis¬temul de protecţie al or¬ga¬nis¬mului. Locul său bine¬me-ritat a fost confirmat şi de cercetările biochi¬miş¬tilor contem¬porani, care au de¬mon¬strat că muşeţelul este un imba¬ta¬bil a¬mestec de substanţe imuno-stimu¬la¬toare.

În urma unui experiment realizat în Ma¬rea Britanie, cercetătorii au desco¬pe¬rit că principiile active din flori¬le de mu¬şeţel ajută celulele sistemului imuni¬tar să iden¬tifice şi să elimine mai rapid sur¬sele de infecţie din orga¬nism. Finan¬ţat de o companie farmaceutică din oraşul Oxford, studiul a avut ca subiect un eşan¬tion format din paisprezece adulţi, şapte femei şi şapte bărbaţi.

Fie¬care vo¬luntar a consumat cinci căni de ceai de mu¬şe¬ţel pe zi, timp de două săp-tămâni. La finalul experi¬men¬tului, ana¬lizele de sânge au de¬mon-strat atât exis¬tenţa unei puternice activi¬tăţi anti¬bacteriene cât şi o eliminare ac¬celerată a toxinelor. În următoarele şase luni, per-soanele care au participat la ex¬periment s-au bucurat de aceeaşi imuni¬tate crescută.

Substanţele active din muşeţel se asi¬milează foarte uşor, dovedind o mira¬cu¬loasă compatibilitate cu orga¬nis¬mul uman. Proprietăţile antibacteriene şi an¬ti¬fungice sunt concentrate în uleiuri vo¬la¬tile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Ală¬turi de tradiţio¬nala infuzie, există numeroase posi¬bi¬li¬tăţi de a îmbina calităţile mu¬şeţelului cu virtuţile altor me¬¬dicamente naturale. Iată câteva reţete, uşor de pre¬gătit acasă:

Infuzie din muşeţel şi cimbru

Este un tonifiant ideal pentru siste¬mul nostru imu¬nitar, mai ales acum, în sezonul rece. Cimbrul reprezin¬tă un ve¬ri¬tabil antibiotic natural, care acţionează pe două fronturi: distruge agenţii pato-geni şi întăreşte capacitatea organis¬mu¬lui de a se autoapăra. Aceste cali¬tăţi am¬plifică acţiunea benefică a muşe¬ţe¬lului transfor-mând infuzia într-o ade¬vă¬rată porţie de imunitate.

Ceaiul se prepară amestecând două linguri de mu¬şeţel uscat (30 g) cu o lin¬gu¬ră de cimbru uscat (15 g). Peste plan¬¬te se toarnă un litru de apă şi se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute. Sunt reco¬man¬date trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică şi revigorează întregul orga¬nism.


Apreciază și distribuie !

Mixtură imunostimulatoare

Ingrediente: trei linguri de muşeţel uscat (apro¬ximativ 45 g), o lingură de măceşe uscate şi mă¬runţite groşcior (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) şi două linguriţe de scoarţă de salvie uscată (10 g). Plantele se amestecă foarte bine şi se păstrează într-un recipient din sticlă, care poate fi închis er¬me¬tic.

Pentru a obţine infuzia, se folosesc două lin¬guriţe (10 g) din ames¬tecul de ierburi la o cană de apă clocotită. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara, iar cura durează trei săptămâni.

Ceai împotriva infecţiilor fungice

Este un ajutor de nepreţuit când, datorită imuno¬de¬ficienţei, infecţiile fungice dau primele semne sau deja s-au instalat. Ingrediente: două linguri de muşeţel (30 g), o lingură de mentă (15 g), o lingură de cimbru (15 g) şi două lin¬gu¬riţe de scorţişoară (10 g). Se folosesc două linguriţe de ames¬tec la o cană de apă clocotită.

Pentru profilaxie este recomandată o cană pe zi, dimi-neaţa, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul in¬fec¬ţiilor, este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fie¬care masă.
Ulei de muşeţel şi mentă

Este benefic mai ales pentru a reduce sensibilitatea căilor respiratorii superioa¬re, principala “poartă” de intrare a viru¬şilor şi bacteriilor, punct vulnerabil al sistemului imunitar. Ingrediente: 40 g flori de muşeţel, uscate şi mărunţite, 20 g frunze de mentă uscate şi 300 ml ulei de măsline. Într-un vas emailat se ames¬tecă întâi plantele şi apoi se adaugă uleiul.

Vasul se fierbe pe baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care trebuie să comple¬tăm permanent apa care se eva¬poră din vasul aflat direct pe flacăra ara¬gazului. Du¬pă acest interval, se lasă la răcit şi se stre¬coară. Uleiul trebuie păs¬trat în sticluţe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Doza optimă este de o linguriţă, de două ori pe zi, pe toată durata anotimpului rece.