Ora de iarna 2023. In aceasta seara?. Vezi in comentarii­čĹç

A venit toamna ╚Öi odat─â cu ea vin ╚Öi schimb─ârile. Sf├ór╚Öitul verii ├«nseamn─â, totodat─â, sf├ór╚Öitul vacan╚Ťei. Noaptea cre╚Öte, ziua scade. ├Än ora╚Öele mari, via╚Ťa reintr─â ├«n fluxul tumultuos. Anotimpul autumnal mai aduce o schimbare ├«n via╚Ťa noastr─â: ora de iarn─â. Rom├ónia trece, ca ├«n fiecare an, la ora de iarn─â, la final de octombrie.

Ora de iarn─â 2023
Țara noastră va trece la ora oficială a iernii 2023 în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00.

De-a lungul timpului, schimbarea orei a st├órnit dezbateri ample ├«n toat─â lumea. ╚śi la noi au fost discu╚Ťii pe marginea acestei teme. Chiar dac─â o or─â nu pare o schimbare semnificativ─â, modificarea ceasului biologic al fiec─ârui organism poate avea un impact negativ asupra organismului uman.

Cercet─âtorii spun c─â schimbarea orei aduce deregl─âri privind somnul ╚Öi calitatea acestuia. Ne putem sim╚Ťi mai obosi╚Ťi dec├ót ├«n mod normal. De╚Öi nu se poate identifica un motiv anume care s─â explice aceast─â stare de fapt.

De asemenea, oamenii sunt expu╚Öi unui risc mai mare de tulbur─âri de dispozi╚Ťie, este concluzia la care au ajuns oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â. A╚Öadar, dac─â ai schimb─âri de dispozi╚Ťie, nu te ├«ngrijora. Po╚Ťi fi mai sensibil la trecerea de la ora de var─â la cea de iarn─â ╚Öi invers.

Schimbarea orei poate aduce probleme de s─ân─âtate grave
Mai grav este c─â ├«n unele cazuri astfel de modific─âri pot poten╚Ťa tendin╚Ťe de suicid. Unii oameni devin extrem de anxio╚Öi ╚Öi pot avea mai multe g├ónduri negre dec├ót de obicei, ├«n contextul acestei schimb─âri care, se pare, ├«i afecteaz─â enorm.

Din nefericire, cercetările realizate în ultimii ani mai arată și faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvent întâlnite în perioadele de schimbare a fusului orar, care știm că se întâmplă de două ori pe an, prin trecerea la ora de vară, respectiv la cea de iarnă.

├Än septembrie 2018, Comisia European─â a vorbit despre ideea de a renun╚Ťa la schimbarea orei, ├«n urma unei consult─âri publice la care au participat 4,6 milioane de cet─â╚Ťeni europeni.

Majoritatea a cerut încetarea acestei practici. Propunerea a fost apoi aprobată de europarlamentari în prima jumătate a anului 2019. Din acel moment ne așteptam să fie pusă în practică această idee, dar la nivel de Uniune Europeană nu s-a mai întâmplat nimic.

C├ónd ar putea renun╚Ťa Rom├ónia la schimbarea orei
├Än ╚Ťara noastr─â, renun╚Ťarea la schimbarea orei se va face odat─â cu ├«ntreaga Uniune European─â.

Parlamentul European a decis c─â orice schimbare a regulilor privind schimbarea orei sau renun╚Ťarea la aceast─â practic─â din Europa nu ar trebui s─â perturbe regimul de ceas unificat al UE.
Anul 1980 a fost cel ├«n care toate ╚Ť─ârile membre ╚Öi-au sincronizat schimb─ârile de ceasuri anuale.

Las─â un comentariu