Papa Francisc face apel la conştiinţa liderilor politici pentru pace în Ucraina

Papa Francisc a făcut un apel către marii lideri politici, duminică, pentru a face eforturile necesare ca să fie pace în Ucraina.

Papa Francisc face apel la conştiinţa liderilor politici pentru pace în Ucraina

Papa Francisc a făcut în ultima perioadă mai multe apeluri cu privire la situaţia de la frontiera Ucrainei cu Rusia.

„Veştile din Ucraina sunt foarte îngrijorătoare. Le încredinţez mijlocirii Sfintei Fecioare Maria şi conştiinţei liderilor politici, astfel încât să se facă toate eforturile pentru pace.

Să ne rugăm în tăcere”, a declarat Suveranul Pontif la finalul rugăciunii Angelus.

Care sunt țările care ar putea intra intr-un eventual război?
În prezent, România așteaptă Noua Strategie Americană pentru Marea Neagră, privind cu îngrijorare spre Est, unde Rusia amenință Ucraina, inclusiv pentru a convinge NATO cât de periculos ar fi săsprijine Kievul.

Totul este încă neclar, fiindcă urmează negocieri serioase între cele mai puternice state ale lumii.Rusia nu se va mulțumi probabil doar cu promisiunea, că NATO nu se va extinde spre vecinătatea ei apropiată, adică spre statele care au făcut parte din Uniunea Sovietică. Temerile Moscovei se îndreaptă spre Georgia și Ucraina, cu toate că niciuna nu se califică pentru statutul de membru al Alianței Nord Atlantice, din cauza conflictelor calde sau în curs de încălzire pe care le au la frontierele lor cu Federația Rusă.
De asemenea, Președintele Joe Biden le-a dat asigurări liderilor țărilor din vecinătatea Ucrainei că SUA își vor apăra aliații. Biden a mai transmis, inclusiv României, că „amenințările din regiune sunt mai mari decât cea de la granița Ucrainei”.
Președintele SUA a avut și o convorbire cu liderii din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România și Slovacia în contextul tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina și al discuțiilor purtate anterior de Joe Biden cu președintele Vladimir Putin.

Acum Rusia face presiuni, încercând să obțină noi concesii din partea Occidentului, ca și cum anexarea Crimeei ar fi fost prea puțin. Amenințarea cu un război fierbinte, care s-ar putea extinde, ar putea să sperie și Washingtonul.

Tot mai multe incidente sunt menționate de Moscova la Marea Neagră. Ultima reclamație, ar fi fost făcută recent despre un avion spion al NATO, care ar fi fost depistat pe ruta companiei Aeroflot. Și ca măsură de retorsiune, două avioane de vânătoare ruseşti au fost trimise vineri în regiunea Mării Negre pentru a escorta două avioane de recunoaştere americane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata